Hög skaderisk inom hästsporter

Ida Persson, 16 år, Alva Haraldsson Rockbäck, 12 år och hästen Ekslätts Iceland.

Hög skaderisk inom hästsporter

Ridsporten är mycket populär i Sverige. En halv miljon personer ägnar sig åt ridning. Av dem är 65% under 26 år. Hela 85% av dem som ägnar sig åt ridsport är kvinnor. Ungefär 13000 personer skadas inom ridsporten varje år och tvingas söka sjukvårdshjälp. Nio av tio skadade är kvinnor. Däremot är dödsolyckor ovanliga.

Den vanligaste olyckan sker genom att ryttaren faller av hästen. Vana ryttare skadas oftare än nybörjare och de flesta olyckor sker vid ridning utomhus. Hästolyckorna är oftare allvarligare än genomsnittsolyckan. Ridning är den sport som har näst flest skadetillfällen, enligt en artikel publicerad i Allehanda.

Tilde Hvotari, 8 år, Emmy Settåammar, 9 år och hästen Tuxetta

De här tjejerna har fått testa på trav i tre dagar på Jägersro Malmö civila ryttarförening. Både Tilde och Emmy har ridit i tre år. Trav är körning med sulky (vagn med två hjul) där man kör lopp på för det mesta ovala banor med ekipage som består av hästar och kuskar, som sitter i sulkyer. Hästarna ska använda sig av gångarten rent trav. I vissa länder är det tillåtet att ta några galoppsteg men det är hemskt ovanligt.

Bianca Foussianis, 11 år och Hannes Beckman, 12 år

Bianca har gått på ridskola i sex år och hon älskar hästar och älskar att rida. När hon blir stor vill hon ha en egen häst. Hannes har aldrig ridit förut, detta var hans först gång. Han ville testa därför hans kompis Bianca tycker om att rida och hon har sagt att det är jättekul. Både Bianca och Hannes bor i Ystad. De pendlar två gånger om dagen mellan Ystad och Jägersro för att kunna rida nu under dessa tre dagarna.

Casper Kryhl, 9 år, äger hästen Rukel

Han blev intresserad av hästar för att hans mamma började när hon var liten och har alltid haft hästar hemma sen han var liten. Redan då blev han intresserad av hästar och tyckte att det var roligt. Han började redan som liten att rida, både trav och galopp och har ridit ända sen dess.

Tommy Lövgren, 54 år, Hovslagare

Tommy har tränat hästar i 20-30 år. Hans bror och hans pappa tränade också hästar innan så det blev en familjegrej för honom. Dock slutade han för att kunna hjälpa till mer i stallet. Nuförtiden fixar han hovslag.

Ida Persson, 16 år, Alva Haraldsson Rockbäck, 12 år och hästen Ekslätts Iceland.

Ida blev tipsad av en kompis att testa på trav och fastnade direkt för sporten. Hon vet om riskerna men säger att om man väl har börjat med trav kan man inte sluta. Hon har travat i tre år och har ingen tanke på att sluta.

Alva har ridit innan hon började med trav. Hon har nu travat i fyra år. Hennes mamma tipsade henne om att testa på trav efter att hon slutat med vanlig ridning.