Föreningen Storasyster gör skillnad

Föreningen Storasyster gör skillnad

Föreningen storasyster är en feministisk, partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som vänder sig till dig som utsatts för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp men ger även stöd till folk som är anhöriga till någon som blivit utsatt. Personalen har också egna erfarenheter av sexuella övergrepp i olika former. Föreningen storasyster har tre fokusområden: förebyggande, stödjande och opinionsbildande.

Om man blivit utsatt finns de på deras hemsida, foreningenstorasyster.se, där man kan skriva eller ringa till dom som är anställda men också de som är volontärer för att få stöd. Men även om man bara vill prata ut om sin sexuella läggning eller prata om sex så finns dom där för att lyssna.

De går också runt i skolor och håller i föredrag där de pratar om HBTQ, om sex överlag, och om hur man ska bete sig runt andra i situationer där människor inte vill eller inte är vid medvetande. På Youtube kan man hitta en video som visar och ger perspektiv på vad samtycke är och att samtycke alltid gäller vid sex, oavsett situation. Se videon här.

Föreningen bildades 2012 av Sanna Bergendahl. De har nio anställda och 130 volontärer. För att bli en volontär måste man gå olika kurser. Till exempel så måste man gå en kurs där man får veta vad som gör en våldtäkt till en våldtäkt samt veta vad som definierar ett sexuellt övergrepp.

– Man måste vara medveten om att man alltid ska tro på den utsatte, säger Rebecca Sjöstrand som jobbar för projektet Hela Mig.

Ett exempel på en volontär är Rebecca Sjöstrand, 27 år. Men nu arbetar hon som projektledare för Hela Mig. Hon har en kandidatexamen i utvecklingsstudier från Lunds universitet och har sen tidigare jobbat inom den ideella sektorn. Hon började som volontär men är nu anställd på föreningen.

– Jag har alltid velat jobba i en feministisk förening sedan jag tog examen 2014, säger Rebecca som är en av de tre tjejer som jobbar i Malmö.

– För att få kontakt med någon av de anställda eller volontärerna kan du såklart kolla vår hemsida. Men också skriva till vår Facebook där vi heter Föreningen storasyster där vi har 13000 följare, samt Instagram där vi heter foreningenstorasyster, säger Rebecca.

Hennes kollega Michelle Nilsson är också 27 år. Michelle är legitimterad psykolog med erfarenhet av arbete inom företagshälsovård och ungdomsmottagning. Hon har länge varit intresserad av just dessa ämnen de arbetar med i föreningen och vetat om att hon skulle jobba med dessa ämnen i framtiden.

Organisationens arbete sköts till stor del på distans via internet och telefon.

– Visst är det bra att jobba på nätet och kunna hjälpa personer som bor långt bort och inte har möjlighet att ta sig in till stan. Men det finns även nackdelar med det. Till exempel kan det vara svårt om man är mitt uppe i en allvarlig konversation och så helt plötsligt slutar personen skriva abrupt. Det kan ju bero på att personen behövde sluta eller något liknande, men såklart kan tanken slå en att man kanske skrev något fel så att det på något vis sårade personen. Det är svårt att veta, därför ska man alltid tänka efter innan man säger eller skriver något. Man kan råka formulera sig fel så att det sårar på ett sätt som de absolut inte borde, säger Michelle.

På de här sätten jobbar Föreningen storasyster och här kan du få hjälp om du är i behov av det:

  • Mejl- och chattar
  • Samtalsgrupper
  • Juridisk rådgivning
  • sexologisk rådgivning
  • Föreläsningar om sexuellt våld för att bidra till kunskapsspridning
  • Chattsystrar
  • Medföljning
  • Samtalsmottagningar med traumabehandling av legitimerad psykolog

Föreningen Storasyster – Hjälp till människor utsatta för sexuella övergrepp och våldtäkt. : Föreningen Storasyster