”Det finns gränser som vi har redan passerat”

”Det finns gränser som vi har redan passerat”

Under 1900-talet så tänkte folk: ”Om 50 år så kommer det säkert att finnas flygande bilar”. Vi har inte fått den framtiden som dom hade tänkt sig än, men under dom senaste åren så börjar många se en framtid där. Jorden är i dåligt skick, djur som vi har nu kommer att dö ut i framtiden, städer kommer hamna under vatten och länder kommer bli för varma att leva i. 

Det blir allt varmare varje år och havsnivån ökar mer och mer. Vi fortsätter slänga skräp i havet och förstöra djurens livsmiljö. Varför fortsätter vi? Det är inte konstigt att flera börjar se denna framtiden. Det är mest ungdomar som tänker såhär.

Ricky Luong Truong, 15, elev i Söderkulla, Söderkulla.

En framtid med flygande bilar och robotar som jobbar åt oss är vad dom under 1900-talet tänkte sig, men hur ser Ricky framtiden?

– Vår teknologi kommer definitivt att utvecklas väldigt mycket men flygande bilar kommer inte att hända. Det skulle kosta för mycket och det är ett slöseri av pengar. Men saker som större bussar, tåg, flygplaner, etc, tror jag kommer att hända. Det sparar energi och vi transporterar mer. Men många städer kommer att vara under vatten och några djur kommer att bli utdöda. Det finns inte många som faktiskt bryr sig och försöker ändra hur det blir, säger Ricky.

Inga flygande bilar, städer under vatten och djur som kommer att bli utdöda. Varför tänker han så?

– Vi fortsätter att använda fossila bränslen vilket leder till global uppvärmning. Under dom senaste åren så har det blivit varmare och havsnivån har blivit högre. Vissa djur kommer att bli utdöda för att vi fortsätter förstöra djurens livsmiljö och slänga skräp i havet, säger Ricky.

Men om vi kunde ändra på det just nu, om vi slutade använda fossila bränslen, etc, skulle det bli bättre?

– Det kommer att bli bättre än om vi fortsatte använda det men det är försent att fixa utrotningen av vissa djur och att det kommer att bli varmare, säger Ricky.

Rami Makdes, 15, elev i Söderkulla, Hermodsdal.

Ricky ser en framtid där vår värld är i dåligt skick, men vad ser Rami?

– Saker som flygande bilar, robotar som jobbar åt oss tror jag kommer att hända. AIs (artificial intelligence) kommer att också finnas. Men i många länder som till exempel Malaysia kommer att bli för varmt att leva i om den globala uppvärmning fortsätter. Global uppvärmning har också lett till högre havsnivåer så om väldigt många år kommer många städer hamna under vatten så många kommer att flytta mer in i landet, säger Rami.

Rami ser en framtid som är mer fokuserad på teknologi men också länder som kommer att bli för varmt att leva i. Varför då?

– Att länder blir för varma, städer under vatten och några djur blir utdöda är på grund av global uppvärmning. Varje år så blir det lite varmare och havsnivån ökar med några millimeter. AIs kommer säkert att finnas för att det är mycket diskussion om det och vi har redan börjat med det. Att djur blir döda är för att det blir varmare vilket gör så att djur i kallare klimat kommer att ha problem. Vi slänger också skräp i havet och djuren där äter det för att dom tror att det är mat, säger Rami.

Ricky tycker att det skulle hjälpa om vi slutar använda fossila bränslen, etc, men vad tycker Rami?

– Om vi slutar nu så kommer det att bli bättre. Men det finns gränser som vi har redan passerat. Vi kan inte undvika att det kommer att bli varmare. Vi kan inte undvika att havsnivån kommer att bli högre. Och vi kan inte undvika att djurens livsmiljö blir förstörda. Det är försent att fixa det, säger Rami.

Ricky or Rami tycker att framtiden kommer ha mer teknologi, varmare klimat, städer under vatten och utdöda djur. Men är vad dom säger sant?

Att vi kommer ha mer teknologi kommer hända. Varje dag så tänker forskare på sätt att förbättra vår teknologi och vissa forskare försöker kontrollera kolatomen nanorör för att kunna tillverka med det. Nanorör är 6 gånger lättare och 10 gånger starkare än stål. Nanorör är även starkare än diamant.

Att det blir varmare klimat finns det bevis på. NASAs data visar att från 1880 till 2015 så har det blivit varmare och varmare. I början så fanns det ”kalla månader”, månader kallare än normalt. Men när tiden började passera så började bli mycket mer ”varma månader”, månader varmare än normalt. I 2015 så fanns det inga ”kalla månader”.

Att städer kommer att bli under vatten är sant. På NASAs klimatsida står det att havsnivån ökar med 3.2 millimeter per år. Kortsiktigt så kommer det inte påverka oss men långsiktigt, om typ 1000 år, så har det ökats med 3 meter. Det ser inte ut så mycket men om vi fortsätter använda fossila bränslen så kommer havsnivån att bli högre mer per år.

Utdöda djur är väldigt möjligt. På grund av global uppvärmning så blir livsmiljöer med kalla klimat förstörda. Om det fortsätter så kommer vilda isbjörnar inte finnas. Det är också inte bara global uppvärmning som förstör livsmiljöer. Vi förstör dom när vi skär ner träd i skogar. Vi slänger också väldigt mycket skräp i havet. Djuren i havet tror att skräpet är mat och äter det vilket gör så att dom lider.