”Det är inte samma glädje på Youtube nu som det var förr”

”Det är inte samma glädje på Youtube nu som det var förr”

Under de senaste åren har internetfenomenet Youtube slagit igenom med storm. Fler och fler har sökt sig till Youtube för att kolla upp saker, titta på deras förebilder prata om ett speciellt ämne eller bara ha något att titta på. Är detta bra eller dåligt? 

Den stora plattformen Youtube har med raketfart tagit över världen. Alla från barn till vuxna besöker sidan dagligen. Detta har gjort att Youtube har fått väldigt mycket makt och de allra största youtuberna har i samband med detta fått makten att nå ut till folket som kollar.

Makten som youtubers har just nu är extremt hög. Ungdomar lyssnar allt mer på vad som sägs och läggs upp. De blir inspirerade av det som visas och därför kan youtubers få ungdomar att köpa saker, tycka på ett visst sätt och liknande.

Youtube har även lockat till sig allt yngre personer som barn mellan 3 och 6 år. Detta beror bland annat på att desto fler barn har börjat använda internet. Barnen har börjat få mobiltelefoner i allt yngre åldrar och har även fått lättare tillgång till surfplattor, föräldrars telefoner och tv. Detta är såklart bra för plattformer som Youtube då fler och fler besöker deras sida men detta kan göra att barnen sitter inne mer än vad de är ute och leker.

Man kan genom statistik från IIS se att det har varit både ökning och stabilitet i interntanvändningen från 2013-2017. År 2017 är helt klart det år då internetanvändningen var som högst. Något som man kan se väldigt tydligt är att internetanvändningen för barn mellan 2-3 år har ökat drastiskt från år 2013 till år 2017. En drastisk förändring kan man även se för barn mellan 4-5 år och barn mellan 6-7 år.

Denna graf är nerladdad från https://2017.svenskarnaochinternet.se/barn-och-internet/ Grön: 2013 Blå: 2014 Gul: 2015 Orange: 2016 Rosa: 2017

Om du har en uppsats om andra världs kriget kan du lätt hitta videos om det på Youtube, om du behöver receptet till en kaka kan du också lätt kolla upp det på Youtube. Innehållet på internetsidan är oändligt och det är just därför de får så pass många tittare.

Youtuber har dessutom blivit ett jobb som har blivit allt mer vanligt hos unga. För tio år sedan var det ovanligt att man som liten sa att man som stor ville jobba som en youtuber, men nuförtiden har det blivit allt mer vanligt. Youtubers tjänar pengar genom bland annat samarbeten. Ett samarbete går ut på att youtubers visar upp saker som ett företag står för. Detta kan göra att folk också vill köpa produkten som visas upp och på så sätt influeras folket av youtuberna och samtidigt tjänar företaget på det.

Lina Berggren, 10 år, Klagshamn, ska börja 5:an efter sommarlovet

 

Kollar du på Youtube?

– Ja, jag började kolla på Youtube när jag var åtta år och har kollat sedan dess. Men nuförtiden kollar jag bara lite då och då, ungefär en halvtimme om dagen.

Blir du påverkad av vad youtubers säger och gör?

– Ibland, om någon exempelvis visar upp en speciell leksak kanske jag också vill ha den. Detta hände när jag såg att folk hade käpphästar på Youtube och jag köpte en på grund av det.

Vad tycker du om att Youtube har fått mer makt i samhället?

– Jag tycker att det är dåligt. Man är inte lika social längre och hänger inte lika mycket med ens kompisar, vilket är tråkigt. Men jag förstår samtidigt att folk kollar på Youtube eftersom att det är väldigt roligt

Lisa Söder, 14 år, Bunkeflostrand , ska börja nionde klass efter sommaren

När började du kolla på Youtube?

– Ungefär när jag var 12 år.

Hur tycker du att det är på Youtube just nu?

– Det är inte samma glädje på Youtube nu som det var förr. Nu handlar det mer om vem som gör den bästa videon och youtuberna har en tendens att konkurrera med varandra. På grund av detta har det skapats mer och mer hat på Youtube, vilket jag tycker är dåligt.

Tycker du att det bra att youtubers har fått mer och mer makt i samhället?

– Jag tycker att det är både bra och dåligt att youtubers har fått så mycket makt i samhället. Det är bra då de youtubers som vill inspirera andra och har bra budskap kan nå ut till unga och på så sätt vara med och förändra samhället. Det dåliga är väl att fel folk kan få makten och därmed fördärva saker i samhället.