”Vi vill att fler elever förflyttar sig inom Malmö stad”

”Vi vill att fler elever förflyttar sig inom Malmö stad”

Malmö stad har beslutat att alla högstadieungdomar från höstterminen 2019 ska få gratis busskort om de väljer en skola som ligger mer än fyra kilometer bort från där de bor.

– Vi har länge diskuterat fram och tillbaka om detta och nu har vi tagit beslutet, säger Anders Rubin, Socialdemokraternas ordförande i grundskolenämnden Malmö.

Idag får man busskort beviljat på elevens “individuella skäl”. Beslutet som nyligen har fattats i april innebär att alla elever som väljer en skola mer än fyra kilometer bort får garanterat ett busskort oavsett var närmsta skola ligger.

– Innan har vi uppmanat elever till att välja en skola som är närmast dem men vi har märkt att detta ibland leder till att visa ställen blir segregerade. Vi vill gärna att fler elever förflyttar sig inom Malmö stad, därav varför detta beslut har fattats, säger Anders Rubin.

Anders Rubin, Socialdemokraterna.

Beslutet kommer att genomföras helt höstterminen 2019 då man öppnar för fullständigt val. Det beräknas kosta 3,1 miljoner kronor om eleverna väljer skola på samma sätt som idag. Förslaget lades fram gemensamt av Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

– Det är inte är så dyrt som vi trodde i början, säger Anders Rubin.

Den 12 december 2017 beslutade riksdagen att regeringen under tre år från 2018 ska ge ett statligt stöd till sommarlovskortet. Skolelever från årskurs 6 till andra året i gymnasiet får tillgång till gratis sommarbusskort som de kan använda från den 15 juni till den 15 augusti.

Alla elever som är folkbokförda i Göteborg får kostnadsfritt skolkort inom Göteborg under terminerna, oavsett avstånd mellan bostad och skola. Frågan om att ha busskort året om i Malmö stad står oklart då de inte har hört talats om att elever har tillgång till kostnadsfria skolkort i andra kommuner.

– Vi driver inte frågan om fria bussresor till alla elever då vi anser att det inte är något som är nödvändigt i nuläget. Skoleleverna har rätt till skolskjuts om man bor en bit bort från skolan. Malmö betraktas ju vara cykelstaden nummer ett och därför uppmanar vi ungdomar till att cykla istället för att att åka kollektivtrafik då det är mer samhällsnyttigt, säger Anders Rubin.