Krönika: Är säkerheten på Malmöfestivalen ett problem?

Krönika: Är säkerheten på Malmöfestivalen ett problem?

Under den årliga festivalen besöker tusentals ungdomar Malmö för att göra aktiviteter, se artister uppträda och mycket mer. Men något man ofta kan glömma är säkerheten. Säkerheten för ungdomar, säkerheten för alla.

Det var under förra årets festival som jag blev mer insatt i Malmöfestivalen och ville åka dit flera gånger. Men något som stoppade mig var frågan om säkerhet. Jag kommer ihåg att jag fick reda på att Tjuvjakt skulle uppträda och att mina kompisar skulle gå. Såklart så ville jag också följa med men min mamma sa nej. Det skulle ta plats en bit in på kvällen och detta var något som inte uppskattades från min mammas sida. Allt slutade med att jag inte gick dit vilket jag ångrar. Ska det verkligen vara så att unga ska missa det roliga under Malmöfestivalen bara för att det kanske inte är tryggt nog.

Förra året ökades säkerheten i samband med de terrordåd som hade ägt rum tidigare under 2017. Detta året är säkerheten uppbyggd med säkerhetsvakter och socialarbetare över hela festivalområdet, podier med säkerhetsvakter utsatta i publiken och organisationen Välkommen  som rör sig runt om hela festivalen. Alltså är det faktiskt väldigt mycket säkerhet överallt. ‘

I en intervju som Sandi Saad gjorde med Johan Fridh, kommunikationsansvarig på Malmöfestivalen, sa han att i år kommer det vara mer kameraövervakning än vad det någonsin varit. Dessutom har de tagit till så många säkerhetsvakter som möjligt.

Det tragiska är att även om det är mycket säkerhet överallt kan det fortfarande finnas en chans till att saker händer. Under Malmöfestivalen år 2017 skedde det många våldtäkter. På de tre första dagarna hade det redan kommit in 18 anmälningar om sexuella ofredanden. Då känns det kanske inte sådär jättebra för en förälder att släppa iväg sitt barn till denna festival.

Malmöfestivalen äger rum från den 10-17 augusti

Jag själv är inte så orolig över att gå dit eftersom att jag brukar gå dit med mina kompisar, och enligt mig känns det tryggare då. Men jag vet att det finns många ungdomar som inte får besöka festivalen på grund av att föräldrarna är oroliga att något ska hända deras barn. Även om säkerheten är hög kan det vara skrämmande för föräldrarna att släppa iväg deras barn till en festival det hundratals av människor är.

För att göra Malmöfestivalen extra säker tycker jag att säkerhetsvakterna ska gå runt och prata med folket som befinner sig på festivalen då det kan få folket att känna sig tryggare och dessutom märker man då att säkerhetsvakterna faktiskt finns där. En till sak som kan öka säkerheten och få folket att känna sig tryggare är att man maxade antalet säkerhetsvakter på kvällen då det händer mest grejer. Det skulle nog fått fler föräldrar att släppa iväg sina barn för att se artister uppträda exempelvis.

Ha en trevlig tid på Malmöfestivalen!