Hatet påverkar unga fotbollsdomare

Hatet påverkar unga fotbollsdomare

Många unga fotbollsdomare får hat mot sig av både ledare och föräldrar. Vissa får det redan på sina första matcher. Det här är ett problem som kommer påverka fotbollen i framtiden. Det behövs domare men det kommer inte finnas några om alla slutar på grund av hat.

Haidar Al-Rubaye, 15 år gammal, jobbade som domare i ungefär fyra månader innan han slutade. Han hade svårt att balansera tiden mellan skola och jobb. Men på den korta tiden hann han uppleva några jobbiga situationer som domare.

– Det var en kaosmatch där två spelare börja slåss. Jag var tvungen att skicka ut båda två men föräldrarna tyckte bara jag skulle skicka ut en och det kunde jag inte göra. Då blev det så att föräldrarna skrek och det blev en väldigt högljudd match, säger Haidar.

Haidar berättar att det oftast var föräldrar som skrek och ibland fick han hjälp av tränarna som sa åt föräldrarna att lugna ner sig. Men ibland kunde också tränarna vara dumma.

– Det roligaste med att döma matcher var att man fick bestämma på planen. Jag hade korten och var den vuxna, om nu kan säga så, säger Haidar.

Haidar rekommenderar jobbet för att det är kul och lärorikt om man själv spelar fotboll. Men det är viktigt att man känner att man har tiden till det. Han berättar att han gick på utbildningen tillsammans med sina vänner och att de blev förberedda på att de kanske skulle få hat mot sig som domare.

– Först kände jag mig nervös. Jag tänkte att det skulle bli jobbigt och svårt men de förberedde oss på bästa sätt så det blev inte så jobbigt, säger Haidar.

I Skåne utbildas det ungefär 2000 ungdomsdomare varje år i åldrarna 13 och uppåt. Alla dömer inte aktivt efter att ha genomfört utbildningen. Utbildningen görs ute i fotbollsföreningarna och varar i ungefär 3-4 timmar. Ungdomarna får lära sig reglerna och även hur man kan hantera föräldrar och ledare som är jobbiga.

– De har fått regler att man ska blåsa av och gå ut för att säga till föräldrar samt ledare att lugna ner sig. Fortsätter detta då så får de bryta matchen och skriva en anmälan sedan efter tar föreningen tag i det. Man kan avvisa ledare om det är nödvändigt, säger Jörgen Berggren som är domaransvarig på domaravdelningen på Skånes Fotbollsförbund.

En enkät som Sveriges Radio gjorde 2016 visade att över hälften av de tillfrågade unga domarna har blivit kränkta i sitt jobb.

– Det finns en del domare som slutar, fast det har blivit bättre om vi jämför med tio år tillbaka. Då var det många fler som slutade bara efter en match för de blev skrämda eller hotade. Det har kommit en ny utbildning som heter grönt kort. Sedan dess har det blivit lugnare och det är fler som fortsätter att döma, säger Jörgen.

– Vi försöker fixa domarstödjare under domarens första match och många föreningar har en domaransvarig som är där och hjälper till för att stötta dem. Så det är oftast en vuxen person som är på plats men sen finns det också föreningar som inte har det. Den vuxna hjälper oftast till med att prata med publiken och ledarna ifall det behövs vilket är superbra så det blir lugnare på planen