Alternativ för dem som inte äger sportutrustning

Alternativ för dem som inte äger sportutrustning

Sport är ju såklart kul. Men för att spela vissa sporter så måste man ha utrustning och det kanske inte alla har råd med. Då är Fritidsbanken ett bra alternativ. På Fritidsbanken kan du låna sportutrustning. De har 61 lokaler över hela Sverige. 

Fritidsbanken är en organisation som skapades 2013 och fick sin första lokal i Malmö oktober 2017. Deras mål är att folk som har gamla oanvända sportutrustningar ska lämna in dem till Fritidsbanken så att de senare kan låna ut det till någon som har behov av det, på fritiden eller om man vill börja träna någon sport. Det funkar lite som ett bibliotek, du lånar det och efter en viss tid lämnar man tillbaka det som man har lånat. Idéen är miljövänlig och schysst för de som inte har råd med till exempel skridskor eller tennisrack. Den första Fritidsbanken öppnades i Deje, Forshaga Kommun i Värmland januari 2013.

Catja Tonberg, 35 år, Malmö, pluggar konst i Ängelholm

Vad är det för personer som kommer hit till fritidsbanken?

– Alla sorters människor som är lite småintresserade av sport, helt nya på sport som vill bara prova på nytt. Personer som kommer hit är i alla olika åldrar, från små barn till äldre människor. Just nu är inlines och campingutrustning väldigt populärt, säger Catja Tonberg som jobbar på Fritidsbanken.

Den första Fritidsbanken öppnades i Deje, Forshaga Kommun i Värmland.

Hur fungerar Fritidsbanken?
– Man kommer hit, kollar efter det man behöver och tar med sig det till kassan. Sen får man skriva in sitt namn och telefonnummer. Det är helt gratis. När du har skrivit på allt kan du ta med dig det och använda hur mycket du vill i två och ibland fyra veckor.

Hur många låntagare får ni?

– Vi har fått ungefär 1500 lån sedan oktober 2017, säger Catja.

Om ni har många lånetagare, vem är det som betalar för all utrustning?

– Det är kommunen som betalar för alla 61 fritidsbanker i hela Sverige. Vill man stödja Fritidsbanken så är det inte svårt. Det är bara att åka till dem på Kopparbergsgatan 8 i Annelund och skänka gammal utrustning. Allt man behöver göra om man vill låna är att lämna sitt namn och telefon nummer/mejladress.

Går det att låna ut utrustning en längre period om man vill spela sport regelbundet?

– Ja, man kan låna ut utrustningen i två veckor. Där beror på om det inte är många som har behov av föremålet, i så fall kan man låna det i extra två veckor.

När är fritidsbanken öppen?

– Den är öppen på vardagar under sommaren tills den 15 augusti, från klockan 10 på morgonen till klockan 18 på eftermiddagen. Vanligtvis är den öppen på tisdagar och onsdagar samma tid som under sommaren, alltså från 10 på morgonen till 18 på eftermiddagen.