Krönika: Smink är till för alla

Krönika: Smink är till för alla

Smink är något som är till för alla och inte endast tjejer. Man ska kunna ha vad man vill utan att vissa saker ska vara könsuppdelat som till exempel smink och kläder.

Jag känner en kille som har smink och smink är något som alla kan använda tycker jag och spelar ingen roll vilket kön du har. Det finns killar exempelvis som också använder smink för de tycker det är roligt eller det är fint att ha det. Men vissa människor antar att ifall ett annat kön än tjej har smink så har man en specifik sexuell läggning. Det ska inte behöva vara såhär eftersom man kan inte bara tro vad ens person sexuell läggning är bara för hen har smink. Killar kan ha smink och vissa kanske bara har foundation, medans vissa kör full makeup och det tycker jag är kul när en person vågar visa vem dem är och inte behöver skämmas över det.

I de flesta reklamer när det handlar om smink så är det en kvinna som är modell i reklamen. Då ”säger” samhället att det ska vara så att bara tjejer kan använda smink och budskapet blir att det är det som är normalt. Så därför blir det så att så fort ett annat kön använder smink så är man helt plötsligt ”konstig”, ”annorlunda”, eller har en viss sexuell läggning. Jag tycker att smink är något som alla kan ha, så länge man själv gillar det är det viktigaste ju. Jag tror samhället är som det är eftersom att från början har det alltid varit att smink är till för tjejer och bara tjejer kan använda smink. Hade det varit tvärtom att smink bara är för killar då skulle det se ”annorlunda” ut om en tjej använder smink. Smink är inte det enda problemet som är könsdelade utan det finns andra saker också som till exempel i vissa butiker finns det ”killkläder” och ”tjejkläder” men jag tycker inte det borde vara könsdelade för att vissa känner sig varken som tjej eller kille, och varför ens ha könsdelade kläder? Eller att en tjej ska ha långt hår och killar ska kort hår och inte kan ha långt hår som tjejer har exempel. Det finns också en grej som att bara tjejer kan ha lösnaglar men så fort en kille använder det, ja men då är det konstigt tycker vissa människor.

Det finns mycket mer i detta samhället som är könsdelade. Jag tycker det man kan göra åt saken är till exempel hemma så säger man inte till sina barn hur en kille ska vara och hur en tjej ska vara. I skolan så ska inte lärarna bara säga ”tjej och kille” för att vissa ser inte sig som varken tjej eller kille. Sen kan man inte heller anta att en person är en viss kön för personen kanske är trans eller nåt annat kön så därför får man vara försiktigt med vad man säger så man inte råkar kränka någon.