Krönika: Satsa på futsal i Malmö

Krönika: Satsa på futsal i Malmö

Futsal börjar ta fart på allvar i Sverige men inte här i Malmös ungdomslag, här står det stilla. Futsal är en inomhussport som man spelar med fyra utespelare och en målvakt i vardera lag. Futsal är likt fotboll men är en helt annan sport. Det finns många regler i futsal men ett exempel är att man inte ska spela med en boll som man spelar med ute. Bollen ska istället vara tyngre och den ska inte kunna studsa så mycket på plastgolvet som man spelar på. Man spelar 20 minuter men när bollen går utanför linjerna och när spelet stoppas så ska alltid tiden stoppas. Detta kallas effektiv speltid, ungefär som i handboll. Sen om domaren tycker att det ska vara frispark så får det laget som orsakar frisparken en foul. Får man sex fouls så får det andra laget ett 10-metersskott med sig. Har man gjort sex stycken fouls i en halvlek så blir varje frispark automatiskt ett 10-metersskott.

Jag tycker att det borde finnas en futsal-liga här i Malmö för ungdomarna som vill spela futsal. Som det ser ut just nu så finns det lag i Göteborg som man kan spela mot men vill man lämna sitt hem och flytta till Göteborg bara för att spela futsal? Nej, inte jag. Varför inte försöka få de lagen som vill satsa på futsalen att göra en serie för 15-åringar. Om man gör det kan man också få futsalen att växa. Enligt mig är futsal en väldigt rolig sport och det är det jag vill satsa på men jag känner inte för att flytta till Göteborg.

Det som är så roligt med futsal jämfört med vanlig fotboll är att det går mycket snabbare och man får mycket mer att göra. I en inomhuscup som jag kommer ihåg spelade vi en match och det stod det 0-0 med typ en och en halv minut kvar. Då fick det andra laget ett friläge som jag räddade. Jag tittade upp på läktaren och såg mina lagkamrater som väntade på sin match och dom skrek positiva ord. Då flög mitt självförtroende i taket och jag spelade riktigt bra efter det. Sen är jag inte dålig på futsal, jag vågar säga att jag är en av Skånes bästa 03:or i futsal när det gäller målvakter. Sen minns jag att jag blev skadad i knät på en utomhusmatch med mitt egna lag. Dagen efter ringde Malmö Citys tränare och frågade om jag ville sitta på bänken i den sista matchen i futsalserien med A-laget. Men som synd var så kunde jag inte delta på grund av skadan men är riktigt stolt över mig själv över att de frågade just mig.

Om man nu gör en serie på vintern när inga utomhusserier är igång så kan det innebära att istället för att ungdomar inte rör sig så kan man spela futsal. För om ungdomarna rör på sig så kan man hålla igång under vintern så man är igång när man ska börja spela vanlig fotboll igen. Då håller man igång hjärnan för när man spelar futsal så måste man tänka därför hade det varit bra.

Om man ska göra en futsalserie för unga måste alla lagen vara med och att satsa på futsalen. Detta tror jag inte kommer att vara ett problem utan alla vill satsa på det eftersom det håller på att bli väldigt stort i Sverige. Det har växt jättemycket. Göteborg har startat med det i föreningar som Gais. Det finns också i Norrköping och i Djurgården i Stockholm. Därför tror jag att det inte kommer vara ett sådant stort problem men vem vet. Just nu så finns det en kvinnlig och manlig futsal serie så det är en sport som är till för både killar och tjejer.

Jag vill att klubbarna ska våga satsa på futsal och att Malmö stad ska se till att det finns inomhusplaner att spela på. Det är en rolig sport som kan finnas till för alla och kan även leda till att ungdomar är aktiva inom idrott även på vintern då många utomhusplaner blir ospelbara.