Krönika: Illegal streaming kommer inte försvinna innan de lagliga alternativen blir bättre

Krönika: Illegal streaming kommer inte försvinna innan de lagliga alternativen blir bättre

Olaglig streaming är ett av de vanligaste sätten att kolla film på, varför? Jag tror att det är så för att de vanliga streamingsajterna är för dyra eller har för dåligt utbud.

Många som jag känner börjar streama filmer olagligt, färre människor kollar på bio och andra lagliga streamingtjänster. Bland mina kompisar så är olaglig streaming ett av de vanligaste sätten att kolla på film. På dem olagliga sajterna så är det bra bildkvalitet och massvis av filmer är enkla att få tillgång till. Ofta när man använder Netflix eller andra lagliga streamingtjänster så händer det att man letar efter en specifik film som kanske inte ens är tillgänglig att kolla på och plötsligt har en timme gått och man har fortfarande inte hittat den film man letar efter.

Enligt en undersökning som gjordes av Yougov, ett internationellt marknadsundersökningsföretag, var det under 2017 en av fem svenskar som uppgav att de någon gång laddat hem något olagligt från internet. Jag tror att anledningen till varför så mycket folk använder olagliga streamingsajter är att Netflix och andra streamingsajter är för dyrt och har för dåligt utbud.

Hade till exempel Netflix gjort det billigare så tror jag definitivt att mer folk hade valt att kolla på Netflix. Jag tycker också att till exempel Netflix borde ha större utbud av filmer och serier annars kommer folk fortsätta att streama olagligt. Om fler filmer och serier hade varit tillgängliga att välja mellan så hade det varit värt priset. Om man jämför med Spotify så får man tillgång till nästan all musik i hela världen oavsett vart man befinner sig. Men för att kunna ha tillgång till alla filmer så måste man använda flera olika streamingtjänster vilket blir väldigt dyrt. På de illegala streamingtjänsterna så finns det tillgång till alla filmer så jag tror att det är därför många folk använder olagliga streamingsajter.

Om Netflix och andra liknande tjänster hade haft större utbud skulle mer folk prenumerera på dem. Att streama olagligt är väldigt enkelt och jag upplever att mängden personer som streamar olagligt ökar väldigt mycket. Jag tycker att Netflix eller andra streamingsajter borde lägga in fler filmer och fler serier eller sänka priserna så att det fler börjar kolla där istället för att ladda ner olagligt.

Man kan försöka att stänga ned alla illegala streamingtjänster så fort man hittar dem för annars så förlorar de lagliga streamingsajterna massvis med pengar för att andra människor streamar olagligt.

En bra lösning hade varit att ge ungdomar ett billigare pris så att de hade haft råd att använda lagliga streamigsajter. Nu är det helt omöjligt för unga att ha råd med betaltjänsterna och då blir den enda lösningen att använda olagliga sidor om inte ens föräldrar betalar för alla sidor.