”Jag har spenderat 9200 kr på Fortnite”

”Jag har spenderat 9200 kr på Fortnite”

Fortnite är världens största TV-spel för nuvarande. Det är också ett av de spel som tjänar mest pengar. Men Fortnite är gratis att spela. De tjänar sina pengar på barn som har köpt på deras föräldrars kreditkort och summorna kan bli väldigt stora.

Filip Persson, 15 år, Tygelsjö, Pilbäckskolan

Filip Persson, 15 år, har spenderat mer än 9000 kr på tv-spelet Fortnite. Det är ett ganska stort problem i både Sverige och hela världen att barn och ungdomar spenderar hundratals och tusentals kronor på dera spel när föräldrarna inte ens vet om det. Det är personer som Filip som gör så att Fortnite tjänar in miljoner kronor om dagen på deras kosmetiska föremål som man kan köpa. I april så tjänade fortnite in hela två och en halv miljarder kronor.  

– Jag köper eftersom jag tycker spelet är roligt och att skinsen och de andra föremålen är snygga, säger Filip.

Skins, pickaxes, gliders är saker som du köper inom Fortnite som gör din karaktär snyggare. Så pass många människor har köpt saker i spelet så Fortnite tjänat uppemot 31 miljarder på ett år enligt CNBC.

– Min pappas kort var kopplat till PS4 och därför kunde jag fortsätta köpa hur mycket jag ville utan att han märkte det. Eventuellt fick han reda på det och då fick jag betala tillbaka med pengarna jag tjänade på mitt sommarjobb. De blev så klart ganska arga och besvikna när de fick reda på det men nu är de okej med det. De vill bara att jag inte gör det igen, säger Filip.

Genom att föräldrars kreditkort är kopplade till deras barns spelkonsoler gör det så att barn och ungdomar kan ta pengarna direkt från föräldrarnas konto. Den enda lösningen till problemet är att föräldrarna håller koll på om pengar dras från kontot. De kan också ta bort deras konto från PS4/XBOX så att om barnet vill köpa något så måste man fråga föräldren.

Tycker du att det är värt pengarna?

– Nej jag tycker inte allt är värt det, men vissa saker är, säger Filip.

Tycker du inte att du kunde köpt något annat för dom pengarna?

– Jo, jag kunde köpt en ny TV-skärm eller en gamingdator för pengarna istället. Och jag kommer nog också ångra att jag köpt det när Fornite inte är populärt längre, säger Filip.