”Det var inte därför jag fick kortet och de bryter mot reglerna”

”Det var inte därför jag fick kortet och de bryter mot reglerna”

Sommarlovskorten har blivit utdelade till alla ungdomar i Skåne. Det låter dem åka överallt i Skåne gratis. Men deras föräldrar har börjat uttnytja deras kort, trots att det är emot reglerna. 

Den 12 december 2017 beslutade riksdagen att finansiera sommarlovskort till alla ungdomar i Skåne. Korten har låtit ungdomarna åka vart dem vill i Skåne och ungdomarna har inte slösat bort möjligheten.

Rami är en 15 år gammal kille i Höganäs vars föräldrar har använt hans kort för att åka. Han har berättat om hur det kändes för honom när hans föräldrar använde hans kort.

– Det känns dåligt. Det är inte därför vi fick kortet och det är emot reglerna, säger Rami.

När föräldrarna använder deras kort så påverkar de ungdomen genom att inte ge dem en möjlighet att åka runt.

– Jag är okej med det just nu för att de har bara använt den en gång så jag har inte blivit påverkad mycket. Men det skulle kännas dåligt om de använde det flera gånger för att då bryter de mot regler och om kontrollanter fångar dem så blir det böter tror jag. Det vill jag inte att det ska hända, säger Rami.

Mehdi har också intervjuat Nicklas Ljungström. Nicklas Ljungström är en politiker för Miljöpartiet och sitter som vice ordförande i kollektivtrafiksnämnden i Skåne. Bild: Miljöpartiet.

Det var Sveriges regering som beslutade om gratis kollektivtrafik för ungdomar och som finansierade beslutet. Enligt beslutsunderlag från kollektivtrafiksnämndens sammanträdesprotokoll uppskattas stödet till 45 miljoner kronor för region Skåne. Beslutet innebar avgiftsfria resor för ungdomar i Skåne som går på högstadiet och gymnasiet.

– Vi vill ge ungdomarna i Skåne en möjlighet att åka runt i Skåne. Det är också ett bra sätt att låta ungdomar känna hur det är att åka runt så att de förbereder sig till när de blir vuxna och kanske behöver använda buss eller tåg till vart de arbetar, säger Nicklas Ljungström på kollektivtrafiksnämnden, säger Nicklas.

Att ungdomarnas föräldrar använder deras barns kort är något som kollektivtrafiksnämnden vet om.

– Såklart så är det dåligt. Vad dom gör är enkelt sagt ett brott, de bryter mot reglerna om kortet och det är samma sak som att inte använda ett kort alls, säger Nicklas.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet tog upp förslaget om gratis sommarkort och vill göra detta nästa år också. Men det beror på om de kommer vara kvar i regeringen efter valet i höst detta året. Då vill de försöka hitta en lösning på att vuxna använt ungdomarnas kort.

– Om vi är kvar så tycker jag att det blir bra om vi trycker namn på korten. Vi hade inte tid denna gången men om vi är kvar nästa gång så borde vi ha tid till att trycka namn, säger Nicklas.

Enligt Skånetrafiken så får man böter av 1000 kr om man blir fångad med ett ogiltigt kort. Hur ofta en buss blir kontrollerad beror på var bussen är och under vilken period.

Ammar Salah är en busschaufför för Skånetrafiken och har jobbat där i 14 år. Mehdi har intervjuat han om ungdomarnas sommarlovskort och vuxna som använder dom.

– Sommarlovskorten är väldigt bra. Det låter ungdomar åka runt gratis och gör så att flera ungdomar går ut mera. Jag har definitivt märkt att många mer ungdomar åker buss. Det kommer bli en positiv ändring på grund av sommarlovskortet, säger Ammar.

Men ett stort problem med sommarkorten är att föräldrar börjar uttnytja den.

– Det är inte bra att föräldrarna använder deras barns sommarlovskort, dom borde skämmas. Jag märker när dom använder kortet men jag får inte göra något åt det, det ska kontrollanten göra.

Det är konrtollantens jobb att se till att folk inte är i en buss ogiltigt. Dom skannar busskorten som passagerarna använder och kan se vilken typ av biljett det är. Om biljetten är ogiltig så ser dom det.

– Jag har sett föräldrar som använder deras barns sommarkort bli fångad av kontrollanter några gånger.  När dom blir fångade så brukar dom hitta på mycket för att undvika böterna, säger Ammar.