KRÖNIKA: Bio borde bli billigare för ungdomar

KRÖNIKA: Bio borde bli billigare för ungdomar

Bio måste bli billigare så att ungdomar också kan ha möjlighet att kolla på alla filmer de vill se. Finns det pensionärsrabatt borde det finnas ungdomsrabatt. 

Jag och mina kompisar går på bio ibland men det är mer sällan för bio blir bara dyrare och dyrare. Jag tycker inte att det är rättvist mot unga som vill kolla på de nya filmerna. Det blir för dyrt att gå på bio om snacksen och biljetterna är så dyra och i så fall borde någon av de vara billigare så fler ungdomar kan ha möjlighet att gå på bio. Jag tycker att det är konstigt att pensionärer får billigare biljetter men inte ungdomar. De flesta ungdomar har inte ett jobb så det blir svårt att ha råd till en biljett om de inte frågar sina föräldrar eller att de inte får pengar av de eftersom de tycker att det är för dyrt.

Enligt Statistiska Centralbyrån har biobiljetternas pris ökat med ungefär 70% de 20 senaste åren. De flesta biljetterna kostar från 120 till 200 kronor idag beroende på om det är 3D eller inte. SVT skriver att Thomas Runfors (chef på SF bio) säger att det beror på att teknikutvecklingen är påkostad. Sf bio säger att priserna har ökat på grund av att filmerna är längre och det är dyrare att producera dem. Det är också mycket illegal streaming på internet som är en av orsakerna till varför priset har ökat så mycket. En till anledning är att momsen har ökat. Den höjda momsen är 25%.

Detta är ett problem för färre ungdomar har möjligheten att kolla på de nya filmerna och det leder till att många kollar på filmerna olagligt och det gör att många personer blir rika på olaglig film streaming. Om det är färre ungdomar som kan komma blir biosalongerna tommare. SF hade till exempel gynnats av att ha billigare biljetter men fler kunder för att de då kan tjäna mer på snacks och godis. 

Jag tycker att det borde finnas ungdomspriser eftersom det finns pensionärspriser. Det är lite billigare och då kan man köpa till snacks för nästan samma pris som om en vanlig biljett. Om de har billigare biljetter kan de locka fler ungdomar och de kan tjäna mer pengar om det kommer fler människor. Ett annat förslag är att Malmö Stad kan arrangera gratis bio för ungdomar så de som inte har råd kan ha möjlighet att kolla på bio. Det finns en utomhus bio i Malmö som Panora anordnar men de flesta filmerna är för vuxna.