”Klubbarna måste ha samma förutsättningar för killar och tjejer”

”Klubbarna måste ha samma förutsättningar för killar och tjejer”

Varför är fotbollen mer populär bland killar än tjejer? Det är mer killar som spelar fotboll i världen än tjejer, det är också mer publik på herrmatcher än dammatcher.

Cirka 80 procent av idrottens totala resurser går till mäns idrottande. I Sverige har damallsvenskan sponsorintäkter på runt 100 miljoner kr medan herrallsvenskan ligger på 1,7 miljarder och kanske mer.

En genomsnittlig månadslön för spelare i herrallsvenskan sägs uppgå till 75000 – 89000 kr/ månaden, medan en spelare i damallsvenskan ligger på knappt 9900 – 11000 kr. Tjejer får också sämre träningstider och sämre omklädningsrum.

FC Rosengård är ett viktigt och stort lag med många spelare och där finns det möjlighet både för killar och tjejer att spela fotboll. Klubben består av två lag och i dem två lagen finns det sammanlagt 700 spelare. Cirka 200 av dem är tjejer som spelar i U19/ F19 och 300 är killar.

Lena Videkull, 55 år, ungdomsansvarig för tjejerna i FCR.

– Efter att vi (FCR) bildades och LB07 bildades så startades tjejlaget också. Sen dess har tjejerna alltid spelat här i Malmö IP, säger Lena.

När de gäller fotbollen så är det många föräldrar som inte vill att sina tjejer ska spela fotboll och tycker att de är en sport för killar. Innan var sporten verkligen bara för killar men med tiden utvecklades de och både tjejer och killar började spela fotboll.

– Om man verkligen vill att flera tjejer ska satsa på fotbollen måste klubbarna ha samma förutsättningar för tjejer och killar när det gäller träningstider och annat. De flesta tjejerna börjar spela när dem är unga men slutar också när de är 13-15 för att det kommer andra intressen. För att behålla dem så är det viktigt att prioritera och satsa jämställt och kunna skapa lika bra förutsättningar för alla, säger Lena.

Sporten fotboll är mer populär bland killar för dem har en proffssyn framför sig. Där finns det en dröm. Den drömmen är inte lika utvecklad hos tjejer för det finns inte samma pengar för tjejer. Fotboll är ett lagspel och då spelar också det sociala en stor roll. På pojksidan finns det en dröm om proffs, allsvenskan och landslaget. Man behöver bara en boll och en yta och den är inte lika spontan bland tjejer, säger Lena.

Peter Åhlander som är kommunikationschef för Malmö FF berättar i en telefonintervju att deras klubb består av 6746 medlemmar där 28 procent är tjejer/kvinnor och 72 procent är killar/män.

MFF hade ett damlag i många år på 70-90-talet. Då vann dem SM-guld med mera. Så MFF har en historia med tjejer och kvinnor som spelar fotboll. Efter de gick MFF:s damlag skilda vägar och LB 07 och FC Rosengård bildades istället.

– Några medlemmar lyfte frågan att återinföra tjejfotboll i MFF på årsmötet 2017. Därefter har vi skapat en grupp i åldern 6-9 år för tjejer i fotbollsskolan. Vi börjar med de yngsta och på lång sikt vill vi utveckla det hela vägen upp till damlag. Men det är på lång sikt, säger Peter.

– I nuläget har vi en grupp på 15-18 tjejer som spelar. Frida Nordin som förr har spelat för MFF och landslaget leder nu arbetet och är en av ledarna som tar hand om spelarna i laget. Vi har satsat mycket på att marknadsföra fotbollsskolan. Efter hand så hoppas vi att det utvecklas och att vi får fler åldersgrupper.

MFF kommer också i samarbete med Lunds kommun att ge chans för eleverna på Killebäckskolan i Södra Sandby att kombinera seriöst skolarbete med en satsning på fotbollen.

– Vi är helt klara och vill köra igång. Men det är Lunds kommun som ska starta skolan, vi behöver ett ja från dem. Vi är beredda och vill starta. Det var fler tjejer än killar som sökte till den skolan så vi vill verkligen dra igång. Men vi behöver ett ja från Lunds kommun för att vi ska kunna påbörja processen.

– Alla tjejer som är 13 år får vara med i den skolan. Vi vill ha en sjundeklass där man är 13 år gammal sen året efter har vi en sjua och en åtta och året därpå även en nia. Så har vi gjort på alla akademier i Skåne. Så bygger vi det efterhand, säger Peter.