Marijuana och småstölder vanligast bland unga kriminella i Malmö

Glen jobbar som polis i Rosengård och träffar ofta ungdomar som är på väg in i kriminalitet.

Marijuana och småstölder vanligast bland unga kriminella i Malmö

Kriminalitet bland unga har blivit ett problem därför har vi intervjuat Glen Sjögren från Rosengårds polisstation och Christer Majmonen, en före detta kriminell.

Vi har intervjuat Glen Sjögren på Rosengårds polisstation.

Polisen jobbar på olika sätt för att förhindra unga att syssla med kriminalitet. Men så fort man fyllt femton år så gäller egentligen samma lagar och regler som för vuxna.

– Är man kriminell som femtonåring så kan man åka i fängelse. Man kan bli gripen och satt i förhör i timmar. Men vårt mål är egentligen att hindra att de gör någonting från början, säger Glen Sjöberg på Polishuset i Rosengård.

Kopplar ni in socialen om en ungdom skulle använt narkotika?

– Man tar in dem på polisstationen så måste de kissa i en mugg. Sedan kallar vi in föräldrarna och socialen så de är med när vi förhör dem. Även om socialen inte kan komma in till stationen så skickar vi in allt till dem efteråt.

Glen säger att det känns bra att fånga ungdomar, inte för att de är unga men för att man fångar upp dem tidigt. Det är i princip ingen som gör någonting grovt första gången, det enda som hände är att folk kanske testar att röka marijuana eller snattar något från en liten affär.

– När vi tar fast unga som röker eller begår små brott anmäler vi till socialen. Då får de ge dem behandling så de slutar röka och ge de en chans att ändra deras liv. Så de är bra att hitta så unga som möjligt för att hjälpa dem, inte för att låsa in dem.

Brukar ni hitta gärningsmännen som har dödat folk här i Malmö?

– I många fall hittar vi gärningsmännen men det döms inte alltiför det finns inte tillräckligt med vittnen runt omkring.

Hur gör ni för att fånga upp ungdomarna som riskerar att hamna i kriminalitet?

– Vi har ju civila poliser som åker runt och hjälper ungdomar, jag har själv gjort de i 15 år. Vi vet var de köper narkotika, vi vet mer än vad folk tror. Så de underlättar för oss.

Glen berättar att polisen märkt att många ungdomar nu röker på och sysslar med narkotika. Sedan går det över till småstölder och rån.

Att unga börjar med kriminella handlingar kan handla om slappa föräldrar som inte håller efter sina barn. Eller att skolan inte ser till att dem är i skolan och sköter sig. Polisen som inte får tag på dem.

– Många unga som vi tar fast skyller ifrån sig på sina kompisar men de är lika skyldiga i slutändan, de som också är med men står vid sidan av. Risken är att man blir dömd för rån även om man står vid sidan av. Det är gemensamt och i samråd kallas det.

Vi poliser brukar vara på vissa skolor under lunchtid för att se om eleverna sköter sig, vi har ofta områdespoliser som är ute och går runt.

Hur kan ni hjälpa till så att unga kan ta sig ur kriminalitet?

– Vi kan inte hjälpa så mycket men vi försöker stödja dem, men de är socialen som hjälper ungdomar mest.

Kris är en organisation vars budskap är att hjälpa folk som är i fel umgänge eller som hamnar i mycket trubbel. Christer Majmon, 58, är före detta kriminell och nu jobbar på kris för att fördriva tiden. Christer har hjälpt till att svara på frågor om kriminalitet.

Christer Majmon är före detta kriminell. Idag jobbar han på KRIS med att prata med ungdomar om kriminalitet.

Vad fick dig till att börja ta droger?

– Ja det vet ju inte jag men jag var 19 år när jag började röka hasch och det var väl mest av nyfikenhet för mina kompisar gjorde det.

När var det du började sälja och var det av någon specifik anledning?

– Jag var i 20-25 års ålder när jag började sälja knark. Varför jag började är svårt att svara på, det är ju dyrt att knarka och därför underlättar det ju genom att sälja knark för då kan du ju få ditt eget knark gratis.

Hur kom du ut ur det kriminella?

– Jag har väl aldrig varit så kriminell om jag får säga så. Senaste gången jag satt i fängelse var 1992, det var många år sedan. Jag har sålt mycket knark men jag hade ändå tur för jag blev nästan aldrig tagen.

Christer Majmon säger att han aldrig hållit på med några tyngre droger, mesta dels bara att röka hasch. Han tycker att man fortfarande kan vara social på samma sätt men det blir ju lite att man lever ett dubbelliv.

Hade du några speciella känslor för polisen?

– Jag har aldrig haft något ont mot polisen. Polisen måste vi ha annars rasar hela samhället, jag menar är man med i leken får man leken tåla.

Christer Majmon berättar att han har suttit i fängelse kanske 3-4 gånger, sammanlagt ett år. Senaste gången han satt inne så satt han i 5 månader och han tycker man har det bra i ett svenska fängelsen. Man har eget rum, mycket mat och jobb på dagarna så man har det väldigt bra tycker han.

Har du någon gång känt dig livshotad?

– Nej jag har inte känt mig så livshotad.

När slutade du röka hasch?

– Jag slutade inte röka hasch till jag blev 54år som var för 4 år sen, jag slutade av fri vilja för att jag ville ha en bostad.

Tro du att det är fler män än kvinnor som gör brott?

– Ja det är nog fler män än kvinnor som är kriminella säger Christer Majmon.