Krönika: Därför ska man börja skolan senare

Krönika: Därför ska man börja skolan senare

Jag börjar klockan åtta  varje dag, varje morgon är det klasskamrater som knackar på dörren då dom försovit sig. Det är också många som presterar mycket sämre då dom inte får tillräckligt med sömn om nätterna.

När man kommer in i puberteten behöver man 2 – 4  timmar extra sömn per natt än vad man vanligtvis behöver. Ändå är det vanligast att vi börjar 8.00. Att börja senare på morgonen

skulle innebära att prestationsförmågan och hälsan skulle förbättras hos oss barn och ungdomar.

Anledningen till varför man ska börja senare och få längre sömn handlar inte om lathet, utan det handlar om att under puberteten växer fortfarande hjärnan och hormontillväxningen är i full gång. Detta leder till att hjärnan tröttas ut väldigt mycket.

Enligt American Medical Association är efter 8.00 den bästa tiden för oss unga att börja för att öka prestationen. Ändå är den vanligaste tiden att börja skolan klockan 8. En skola som har infört sovmorgon i skolan är Oxievångsskolan där dom sett en ökning på bra resultat av skolarbetet. Där startar dom dagen 10.45 vissa dagar, det kan jag personligen tycka är lite väl sent. En tid jag tycker är bra att starta dagen på är 9.00.

Men det finns även människor som är kritiska till att börja sent, detta eftersom vissa helst inte vill sluta sent. Men av egna erfarenheter kan så lite som 30 minuter extra sömn ändra hur trött man är resten av dagen. Det skulle då innebära att man slutar 30 minuter senare vilket det i flesta fall inte är så farligt.

Något annat som människor emot sovmorgon antyder är att vi unga måste lära oss att vakna tidigare så att vi ska vara förberedda när vi kommer in i vuxenlivet. Men enligt Hans Teke, doktorand i utbildningsvetenskap på Lunds Universitet har ungdomar en annan sömnrytm än när man blir äldre, så det med att man ska vänja sig vid att vakna tidigt till vuxen ålder håller inte.

Den psykiska hälsan är också något som påverkas när man vaknar tidigare, enligt studier är risken större för ungdomar att hamna i en depression om vi inte får tillräckligt med sömn.

Samtidigt finns det en risk att vi ungdomar använder sovmorgon som en ursäkt till att vara uppe extra sent. Men jag tycker ändå det är en risk värd att ta då massor av forskning visar att sovmorgon är ett bra sätt att få ungdomar att prestera bättre i skolan vilket leder till högre betyg och förbättrad hälsan.