Flykten från kriget i Afghanistan

Flykten från kriget i Afghanistan

 

I Afghanistan är det krig och bombningar så man måste ta sig därifrån. Men det är en lång och svår väg att komma hela vägen från Afghanistan till Sverige. 

Hamid Mohammadi föddes i Ghazni, Afghanistan. Han är 17 år gammal och bor idag i Malmö. Han kom till Sverige i november 2015 efter tre långa månader på flykt från Afghanistan.

– Mitt liv var i fara i Afghanistan på grund av kriget. Jag var tvungen att lämna landet, säger Hamid.

Hamid berättar att han först tog sig från Afghanistan till Iran. Många afghaner flyr först till Iran.

– Jag blev smugglad till en stad som heter Bagherabad tillsammans med 30 personer i fyra taxibilar.

– Fem person satt på en stol och 2 person i bilens rygg.

Hamid hade en yngre vän med sig i bilen och de var mycket rädda. Efter 11 långa timmar anlände dem till Urmia (Orumiyeh). En stad i nordvästra Iran, nära gränsen till Turkiet.

– Föraren körde bilen väldigt snabbt. Vi flög runt i bilen och gjorde illa oss och jag var väldigt rädd, säger Hamid.

Från Urmia behövde man gå hela vägen till den turkiska gränsen, cirka 6 mil bort. Hamid berättar att det var båda unga och gamla med och vissa gravida kvinnor. Alla skulle promenera till den turkiska gränsen.

-Det var en dag vi ville gå till Turkiet det var väldigt kallt och vädret var regnigt och vi gick turkiska gränsen i 10 timmar.

När de kommit över gränsen fortsatte dem till Van i östra Turkiet. Hamid berättar att de bodde 300 personer i ett smutsigt hus med bara tre rum och en innergård.

Alla flyktingar har naturligtvis inte chansen att fortsätta sin resa och många av dem arresterades av den turkiska polisen. Efter veckor i fängelse och var man tvungen att återvända till Afghanistan.

Nästa steg i flykten var att ta sig till Aten i Grekland. För att nå dit var man tvungen att åka över det osäkra medelhavet. Första steget var att ta sig till Kos, den grekiska ön utanför Turkiets kust.

Hamid berättar att han hamnade på en båt som var nio meter lång och i båten satt det 50 personer.

– Plötsligt upptäckte vi att det fanns en spricka i mitten av båten. Vi fick använda plastflaskor för att tömma båten på vatten. Hade vi inte fått bort vattnet hade vi drunknat på medelhavet.

Efter sju timmar anlände båten på den grekiska ön Kos där de bodde i en vecka. På nätterna var det väldigt kallt och Hamid hade svårt att sova. Tillsammans med andra hittade de trä och gjorde eldar för att bli varma. Smugglarna gav ut mat en gång om dagen till flyktingarna.

– Men en dag så fick vi ingen mat alls. Jag var väldigt hungrig.

Efter en vecka på Kos så öppnade Grekland sina gränser för flyktingar. Då åkte Hamid och de andra 50 personerna med båt till Aten, Greklands huvudstad.

– Efter att vi kom till Aten blev det enklare för att gränserna hade öppnats. Vi kom från Grekland till Makedonien och därifrån till Serbiens huvudstad. Från Serbien åkte vi till Ungern, vidare till Österrike, Danmark och så småningom kom jag till Sverige.

– Jag är glad nu eftersom jag är i ett land där det finns säkerhet för mig. Jag är inte längre rädd. Jag är säker och jag får gå i skolan.

Hamid berättar att det inte finns många skolor i Afghanistan och de skolor som finns hade inga faciliteter och för få lärare.

– Jag vill inte återvända till Afghanistan. Jag var väldigt rädd där och orolig för mitt liv.

Hamid säger att han gillar att gå till T-bryggan på Ribersborg i Malmö. Han gillar att vara vid havet.

– Malmö är en bra plats för mig och mycket snälla människor och det hjälper mig mycket.

Många människor har de senaste tre åren flytt ifrån krig i Afghanistan och kommit till Sverige. De kan inte bo i Afghanistan på grund av krig och bombningar i Afghanistan och de kommer till Europa för att rädda sina liv och vägen är  väldigt svår för dem. Under 2015 kom det 156 1110 asylsökande personer till Sverige. 44 % av dem var barn. Detta visar siffror från UNHCR. Många var från Afghanistan men det kom också personer från Syrien, Irak och Eritrea.