Krönika: Man ska få vara hur man vill

Krönika: Man ska få vara hur man vill

Många unga hbtq-personer råkar illa ut i skolan. De mobbas och behandlas dåligt. Så borde det inte vara, alla borde få vara som de vill.

På min skola är ordet bög negativt. När någon bråkar så är det vanligt att vissa ropar ”bög”. På vår skola har det funnits en homosexuell person och han blev mobbad på grund av det. Han hade 3 kompisar som stöttade honom. De flesta andra på skolan verkade tycka att det inte var okej att vara homosexuell. Jag brydde mig inte om det. Jag försökte säga till de som höll på med honom. ”Vad håller ni på med?”, ”Låt honom vara som han vill”. Men de tog inte åt sig. De brydde sig inte om vad jag sa. Det är inte alla på skolan som säger dumma saker, men det är 5-10 stycken personer. Oftast när det händer något i skolan så säger lärarna att de ska prata med den personens föräldrar. Men det verkar inte som att föräldrarna gör något åt det.

På vår skola så ville ingen annan vara i närheten av honom och han blev ofta kallad för ”bög”.  Jag tror att de andra som är homosexuella på skolan inte vågar komma ut med det för att de vet att de kommer bli mobbade och utsatta för det. På min skola är det ungefär 300 elever. Man räknar med att i Sverige så är 5-10% homosexuella vilket innebär att finns 15-30 homosexuella elever/lärare på skolan. När de som är tveksamma på sin sexualitet ser att de som är homosexuella blir mobbade så kanske de tycker att det är något fel på dem. Folk blir misshandlade nästan varje dag för detta och runt om i världen så drabbas folk för detta varje dag. Jag har själv väldigt svårt att sätta mig i den situationen som unga svenska hbtq-personer är i men jag gissar att de blir väldigt ledsna när de hör till exempel ordet bög användas som något negativt.

Folk borde få vara som dom vill. Jag vet inte varför folk ens ska reagera eller tänka något bara för någon annan inte är på samma sätt som dom. De som säger dumma saker tänker kanske inte alls och har nog påverkats av andra. På nätet kan man läsa att det inte är okej att vara homosexuell och hit och dit och då börjar man kanske tänka att det är så och att det är okej att vara taskig mot homosexuella och sen sprids det från en person till en annan. Det borde vara förbjudet att till exempel lägga upp videos på Youtube där man säger saker som skadar andra.

Jag vill stoppa att det är så här. Men det känns inte som att det går att påverka det själv. Det är för många som är emot och använder ”bög” som ett negativt ord. Vi ungdomar på skolorna borde bli mer utbildade och folk borde prata med oss ungdomar om det här. Jag tror att ungdomar lyssnar mer på vuxna människor som är experter. Det verkar inte som att det hjälper när vi ungdomar säger ifrån – vi behöver hjälp från vuxna som kan mer.