Krönika: Så är det att leva med glutenintolerans

Krönika: Så är det att leva med glutenintolerans

Celiaki eller glutenintolerans som man ofta säger är en kronisk sjukdom som inte går att bota. Det innebär att man inte kan äta glutenprotein. Gluten finns i vete, råg och korn och om man får i sig detta så skadar det tarmluddet i tunntarmen som gör att upptagningen av mineraler, vitaminer och näringsämnen förstörs.

Jag fick diagnosen celiaki när jag var 7 år gammal och har nu haft det i 8 år och kommer ha det livet ut. Innan dess hade vi testat andra allergier som laktosintolerans men det hjälpte inte mot mitt magont. Sedan bestämde vi att göra en undersökning på gluten, vi åkte in till sjukhuset och där sövdes jag. Jag minns inte vad som hände sen men av det jag hört så förde de in en mikroskopisk kamera och en liten sax genom halsen ner i magen för att ta prover på tunntarmen. Då fick vi svaren svart på vitt att jag var glutenintolerant.

Den svåraste perioden var det första året efter jag fått reda på att jag hade celiaki. Då visste man inte vad man kunde äta eller inte och det man gillade kanske hade gluten i sig och det kändes som jag inte kunde äta något. Man var alltid tvungen att fråga om det innehöll gluten och oftast var svaren vet inte, ibland var det ja och andra gånger var det inte gluten i, då blev man glad. Det var också jobbigt att se andra äta munkar, strutglass, bullar, oreokakor och friterade saker men man kunde aldrig smaka, alla sa att det var så gott medans jag bara kolla på.

Med åren har jag lärt mig att acceptera att jag inte kan äta vissa saker och jag blir inte lika sugen längre. Det är inte som att leva ett vanligt liv men det går bra ändå. Man måste fortfarande tänka på vad man äter och man måste alltid fråga. Mest är det när man åker utomlands, då de inte har så mycket kunskaper om celiaki och det blir svårare att förklara vad det är om de inte är bra på engelska, då är det tur att man kan skriva ut papper på olika språk där det står vad glutenintolerans är. När man går på restauranger är det inte så ofta de har glutenfri pasta och nästan aldrig bröd då man bara har få alternativ att välja på och det blir ofta samma mat varje gång, de gånger jag ska hem till andra är det en väldigt liten chans att de har glutenfritt bröd och det blir ofta att jag får ta med bröd men det går bra, känslan är bara att man är annorlunda, jobbig och krävande.

När man ska fika på café är det ofta det bara finns ett eller kanske tre alternativ och man får bara ta det och vara glad att de ens har något. Det är mycket svårare att baka med glutenfritt mjöl, degen blir kletigare och resultatet ofta torrt, därför tror jag att caféer och restauranger inte bakar så mycket själv, de köper mest från livsmedelsaffärer. I affärer finns det heller inte så mycket, det är oftast bara en hylla med glutenfria torrvaror och en liten del frysvaror medans nästan halva affären består av mat som innehåller gluten. Det är också dyrare att köpa glutenfritt i affärer, i Skåne får barn från 1 år till 18 år en receptbeställning av glutenfria varor för att kompensera den extra kostnaden. Man får beställa vad man vill av deras utvalda produkter och en viss mängd av varje. Detta är bra för mig men det finns andra vuxna som också har celiaki och därför tycker jag att de också borde få en beställning av glutenfritt. Bara för att någon har specialkost ska inte maten man köper vara dyrare, det borde vara samma pris för alla människor, även fast framställningen tar längre tid kan man i så fall höja priset på de vanliga produkterna också. Man kan inte hjälpa att man är glutenintolerant.

Nu har jag nästan bara tagit upp det dåliga med att vara glutenintolerant men jag ska ändå vara tacksam att världen har lite kunskap om det och att det finns glutenfria alternativ till pasta och bröd och andra saker, att jag får mat. Det som också är bra är att folk bryr sig och är måna om att jag ska få rätt mat, någon gång när jag åt glass, gick jag en bit där ifrån för att äta den och då har personalen sprungit efter när de då av misstag gett mig fel glass, då fick vi göra om och göra rätt.

Det är inte så många som har kunskap om celiaki och jag tycker fler ska skaffa mer kunskap om det för att det blir vanligare att folk har det. Caféer borde bli bättre på att baka glutenfritt istället för att köpa in kakor , vi vill inte alltid få samma torra kaka som ni köpt in. Samt måste restauranger bli bättre på glutenfri matlagning, vi vill ha nya upplevelser inom det glutenfria. Fixa så att det finns större sortiment och alternativ i mataffärer, på caféer och på restauranger. En standard tycker jag ska vara att de har bröd, pasta och helst fler alternativ. Idag så har sortimentet blivit bättre jämfört med några år tillbaka, men det kan alltid bli ännu bättre och det kan få oss att känna oss mindre begränsade om ni har fler alternativ till oss.