Arena 305: En mötesplats för unga som älskar musik

Arena 305: En mötesplats för unga som älskar musik

Arena 305 är en mötesplats för unga som sysslar med musik. Där kan de umgås, spela in musik och dansa.

Med lite svårigheter att ta sig dit, var vi på väg till Arena 305, där vi först gick fel och inte riktigt visste vart det var. Men när vi väl var där, träffade vi på Alice, fritidsassistenten. Vi gick in till det stora caféet, där det fanns en liten scen med många sittplatser, där man kan ta fika och umgås med sina kompisar. Jag satte mig med Alice och började intervjua henne.

Alice Petersen, 28, Fritidsassistent, coachar unga.

När och varför startade ni?

– Det här huset har funnits sedan 2005 och man ville starta någon mötesplats för gymnasieungdomar som gillar musik eftersom att det inte var så många mötesplatser för dem. Många sysslade med musik, därför startade vi Arena 305.

I Arena 305 finns det flera replokaler, danslokaler och scener som man kan boka på nätet samt på plats.

Hur jobbar ni för att inkludera alla ungdomar?

– Vi jobbar mycket med att alla mellan 15-25 som är musikintresserade ska känna till Arena 305 genom att vi åker till skolor och bjuder hit skolor. När vi gör evenemang ute så gör vi marknadsföring på dem, på ett sätt för att synas. Vi breder ut det vi gör i huset så att det finns många olika genrer.

Alice och Arena 305 jobbar även med att hålla scenerna jämställda.

Hur många besökare kommer per dag?

– På en vanlig dag utan något evenemang har vi ungefär 30-40 besökare, i sommar brukar vi inte ha så många eftersom att det flesta vill vara ute. Men när vi har någon konsert så brukar det vara runt 200-300 människor.

Här finns de flesta replokaler samt studior.

Hur fungerar er verksamhet?

– Vi har ett medlemssystem där man bara betalar 305 kronor per år, alltså mindre än en krona per dag. Om man har det medlemskapet får man vara här hur mycket man vill och då har man tillgång till alla lokaler, dansstudion m.m. Vi har även ett bokningssystem online där man kan boka lokaler. Som medlem är man välkommen att bara hänga och umgås med kompisar.

När Arena 305 har konserter så är alla välkomna att kolla gratis och om man är under 15 så kan man komma och kolla med en vuxen eller målsman.

Varför tycker ni att det är viktigt för Arena 305 att finnas?

– Eftersom att det är en verksamhet som gör det möjligt för ungdomar att syssla med musik helt enkelt. Det är viktigt för människor att ha en meningsfull fritid, alla  här som jobbar har en pedagogisk bakgrund för att coacha de som behöver hjälp med att hitta vidare. Det tycker jag är väldigt stärkande för ungdomar.

Medlemmarna får även arrangera deras egna evenemang och göra sin egen konsert på vilket sätt de vill. Man kan även vara med i turnéer. 

Vad är det roligaste med att jobba i Arena 305?

– Det roligaste är att det är så varierande, alla är unika, alla gör sina egna grejer. Det är roligt att träffa de och följa med de.

 

 

Efter att jag intervjuat Alice fick vi gå runt och kolla i alla lokaler. Då introducerades vi till Christian, en medlem i Arena 305.

Christian Meltzer, 23, jobbar i en klädbutik

Vad fick dig att bli medlem i Arena 305?

– Jag gör musik men då hade jag inte tillgång till någon studio. Då tipsade min vän mig att jag skulle börja här och när jag kom hit var det riktigt härligt. Medlemmarna och de som jobbade här var riktigt snälla och det var en soft miljö.

Christian har varit medlem här i nästan 2 år nu.

Vad är det bästa med Arena 305?

– Det bästa med Arena 305 är att man får tillgång till utrustning och lokaler och studior. Det är ofta väldigt förutsättande att kunna göra musik och utveckla musik.

Vad brukar du göra här?

– Oftast spelar jag in vocals. Ibland passar jag på att utnyttja att jag har studiohögtalare när jag proddar så jag inte bara hör allt i hörlurarna.

 

Arena 305 har valt alla namnge alla rum efter elementen. Här är en bild på replokalen ”eld”.

Arena 305  har en tjejkväll/tjejrum för tjejer och transpersoner och för yngre personer två gånger i veckan. Det kallas för Mosaik. De flesta aktiviteterna är för de som är mellan 15-25. Jag är 14 men jag längtar verkligen tills jag blir 15 så jag också kan bli medlem och få umgås och hänga på Arena 305.