Problem med nedskräpning på Ribersborg

Problem med nedskräpning på Ribersborg

Det är olagligt att skräpa ned. Ändå är det väldigt mycket skräp på Ribban i Malmö. Vad gör kommunen åt det?

På stranden var det fullt med burkar, plast och massa annat.

Enligt Skräprapporten som gjorts av organisationen Håll Sverige Rent så sägs det att det mest vanligaste skräpet är snus, plast, metall, tuggummi, cigg, med mer. Det är ett problem eftersom folk bryter mot lagen: det är olagligt att kasta skräp även om det handlar om ett tuggummi eller en enda fimp så är det ändå olagligt. Enligt rapporten så är det 93% av befolkningen som tycker att det är ett problem med nedskräpning.

På busshållplatsen T-bryggan så fanns det massa skräp som folk har slängt.

På Ribban/Ribersborg så finns det massa med människor som badar, leker och solar. Men en sak som de inte är så bra på är att ta hand om sina saker som till exempel i detta fallet skräp. Det finns folk som följer lagen men majoriteten gör inte det. De kaster saker som till exempel plast, glas, tuggummi, snus, med mera på stranden.

Här finns det papperskorgar som man kan slänga skräp i, men det finns massa människor som struntar i att slänga sitt skräp här.

Ung i Malmö har pratat med Pernilla Linde från Malmö Stad som är verksamhetsansvarig för renhållning på bland annat Ribersborg.

Varför är det så mycket skräp på ribban?

– Det är för att det är många människor som besöker Ribban. Slänger man inte i papperskorgen så kan det komma fåglar och dra upp skräpet och sprider ut det och maten överallt.

Finns det tillräckligt med papperskorgar?

– Vi har ställt ut massa extra papperskorgar. Vi har ett avtal. De som sköter och städar på Ribban ska säga till hur många papperskorgar de behöver. Vi bedömer att det finns tillräckligt med papperskorgar. Men ibland ringer människor in och säger att de vill har fler. Vi vill att man ska kunna se närmsta papperskorg.

Här finns det också två papperskorg som man kan använda istället för att slänga skräp i havet.

Vad gör ni för att det ska vara mindre skräp?

– Vi har en renhållningskampanj, En sommar utan skräp, där vi ber människor slänga i papperskorgar. Vi har också satt ut extra papperskorgar över hela staden.

Den här bilden är tagen på Ribban green golf som är en restaurang men man kan också spela golf. Där sitter folk och äter men några plockar inte upp efter sig. Då kommer fåglarna och sprider ut det.

Igår var det en springtävling och medan man sprang så plockade man upp skräp. Det var ungefär 100 personer som var med och plockade upp nästan 67 kilo nedskräp. Evenemanget arrangerades av Naturskyddsföreningen i Malmö.

Visste du om att det här evenemanget?

– Nej, det gjorde jag inte. Vad bra! Vilket jättebra initiativ!

 

Topp-10 vanligaste skräpet på stränder i Sverige

  1. Plastbitar
  2. Cigarettfimpar
  3. Plastpåsar
  4. Godis- och glasspapper (i plast) och snabbmatsbehållare
  5. Plastbestick och sugrör
  6. Plastkapsyler och flasklock
  7. Presenningar i plast
  8. Övrigt papper
  9. Metallkapsyler, lock och burkringar
  10. Kartong

Källa: Skräprapporten 2018, Håll Sverige Rent