Hiphopen betyder mycket i Malmö

Hiphopen betyder mycket i Malmö

Många ungdomar i Malmö gillar hiphop och rap. Trots att texterna ofta handlar om kriminalitet och pengar, finns det mycket positivt med musikstilen.

Johannes Cakar är programledare på P3 Din gata som är en stor radiokanal i Malmö. Han tror att musiken överlag kan påverka människor.

– Musik är som ett hjälpmedel för många. Har man en tuff dag kan man sätta på 2pac och ta sig igenom dagen, säger Johannes Cakar.

Mohamed Alzahbi, 15 år, tycker hiphop och rap är den bästa musikstilen.

Mohamed  Alzhabi är 15 år och går på Östergårdsskolan. Han tycker att hiphop är fett och hans favoritrappare är Labyrint och Kaliffa.

– Jag lyssnar på rap som har texter med innerbörd. Jag gillar att dansa och rapa med i texterna.

Mohamed tror att rapen påverkar ungdomar både på ett positivt och ett negativt sätt.

– Genom rapen kan man berätta sin historia. Men i rap finns det även mycket som handlar om våld, sex och droger. Det gör att ungdomar också vill leva den livsstilen.

Amina Faysal är 16 år och går på Thoren Business school. Hennes favoritartister inom hiphopen är Jireel och Dani M. Hon tycker också att det finns vissa problem med hiphopen.

– Det kan påverka dem på ett sånt sätt att man väljer en kriminell väg, eftersom rap ofta handlar om våld och pengar.

Men hon tycker att det finns positiva grejer med musikstilen också.

– Folk känner samhörighet i hiphopen. Man dansar tillsammans.

Amina Faysal tycker det är skillnad mellan Malmöhiphop och hiphop från Stockholm.

–  I Stockholm finns det fler artister och producenter än i Malmö. Men Malmös rap tycker jag har mer tuff attityd.

Johannes Cakar, programledare på p3 din gata.

Johannes Cakar på P3 Din gata säger att skillnaden mellan Malmörap och Stockholmsrap inte är lika stort som East side-soundet och West side-soundet i USA på nittiotalet.

– I Malmö är det mer ”street rap”, det är mer attityd.

Han tror att man kan möta känslan i musiken.

– Hiphopen har en väldigt stark rot i Malmö. Just här i Malmö tror jag att många vänder sig till musiken för att man ser det som en möjlighet att hitta en väg ut om man har det tufft. Men det kan också bara handla om kärleken till musiken.

Johannes Cakar berättar att han föredrar old school hiphop. Men han tycker det är bra att musikstilen hela tiden förändras.

– Jag ser att många ungdomar nuförtiden rör sig mer åt den melodiska hiphopen. Men man måste få experimentera och testa ny musik. Det ska vara okej att tänka ”fan, jag känner inte det här”.

Inom hiphopen finns det två raplegender, 2pac och Notorious B.I.G. Johannes tror att hiphopen hade sett annorlunda ut om båda hade levt idag.

– Jag tror att det hade blivit fred mellan 2pac och Biggie och att amerikansk söderrap med ”blingbling” inte hade varit lika stort idag. East side och west side hade tagit ännu mer plats och det hade kanske gjort att söderhiphopen och tillslut trap-hiphopen inte hade varit lika stort.