Unga vill ha en tryggare stad

Unga vill ha en tryggare stad

Att känna sig trygg i Malmö beror på vart man är, vilka man är med eller tid på dygnet. Joel Veborg, jobbar på Rädda barnen och ber om ursäkt till alla ungdomar som inte känner sig trygga.

Det har hänt olika saker den senaste tiden som påverkar ungas trygghet på olika sätt, till exempel skottlossningar eller mordförsök.

Ung i Malmö har träffat en tjej som ville vara anonym på grund av att hon känner sig otrygg i Malmö.

– Jag känner inte mig trygg längre i Malmö eftersom kriminaliteten har ökat mycket. För några år sen så kunde jag gå ut på kvällarna själv utan att oroa mig, men nu så vågar jag inte vara ute efter klockan sju på kvällen, säger tjejen.

Joel Veborg, Rädda barnen

Joel Veborg som jobbar på Rädda barnen berättar hur de jobbar för att alla, men framförallt unga ska känna sig trygga och säkra i Malmö. Han tycker att de vuxna är förebilder för de unga.

– Jag tycker att vi vuxna ska visa en bra bild för de unga. Vi arbetar mycket för att unga ska känna sig trygga i denna fina stad, det är även viktigt att vi litar på varandra och lyssnar på varandras åsikter.

Kommunen har satsat 50 miljoner extra i år på trygghetsarbetet, säger Frida Trollmyr som jobbar som kommunalråd i Malmö Stad.

– Jag tycker att det som är mest läskigt med alla skjutningar är att det har hänt så många den senaste tiden. Man tycker nästan att det är ”vanligt”, det är livsfarligt tror jag, säger Frida.

Josephine Daly, 16 år och bor i Bellevue

Josephine Daly, 16 år, bor i Bellevue.

Josephine Daly som bor i Bellevue och är 16 år gammal känner sig trygg till en viss tidpunkt.

– Jag känner mig trygg under dagen men inte lika mycket under kvällen. Jag tycker att man borde vara minst tre personer tillsammans om man exempelvis ska till en fest.

Vänster: Filip Kozina, 13 år och bor i Vintrie.
Höger: Truls Syde, 13 år och bor i Limhamn.

Filip Kozina, 13 år, bor i Vintrie. Truls Syde, 13 år, bor i Limhamn

– Jag känner mig trygg i Malmö eftersom jag är född här och jag är inte rädd att det ska hända något, jag känner igen staden, säger Filip och Truls håller med.

– Jag tycker att det är polisens ansvar att se till att alla ungdomar känner sig trygga i Malmö, säger Truls.

Sarah Kraja, 18 år gammal.

Sarah Kraja som är 18 år gammal säger däremot att alla måste hjälpas åt.

– Jag tycker att alla har sitt eget ansvar att bete sig på rätt sätt, man ska inte behandla andra illa så att alla kan känna sig trygga.