Krönika: Medier visar en bild – verkligheten är en annan

Krönika: Medier visar en bild – verkligheten är en annan

Jag hör ständigt hur hatet mot islam blir allt större, men har sett mindre av det med mina egna ögon.

Idag ser vi mycket hat i medier mot muslimer. Medier tar upp det värsta i religionen så det blir väldigt lätt för andra människor att döma och tycka illa om islam. Detta hat man ständigt ser och hör påverkar självklart inte bara vuxna muslimer utan exakt alla troende i religionen, och viktigast ungdomar.

Vi ungdomar är världens framtid, så hur förväntar sig vuxna människor att vi ska växa upp och göra världen bättre om allt vi ser är hat och bråk mellan olika folkgrupper?

Det finns en bild av att alla muslimer är terrorister. Folkgruppen ISIS anser sig själva vara muslimer och dödar folk, men samtidigt står det tydligt i koranen som är islams heliga bok att man inte får döda andra människor. Alla är exakt lika värda, ingen är mer värd än någon annan. Men på något sätt så ser man fortfarande hur vissa människor dömer alla muslimer och kallar alla för terrorister.

Men det är inte bara folk som tycker illa om muslimer som gör fel. Vi gör alla fel men vi har svårt att erkänna det så vi skyller på varandra. De flesta muslimer dömer också andra religioner med att säga att de är rasister och är emot islam. Det är också en anledning till att vi människor inte kan komma överrens. Alla människor har olika tankar och tycker olika om saker. Men man behöver inte bevisa till den andra att deras egen åsikt är det som är rätt. Jag menar det är lika illa att döma andra som att tvinga någon att tro som en själv gör. Det viktiga är att vi respekterar varandras olikheter.

Häromdagen satt jag på bussen påväg hem. En gammal tant gick på och sa till ett gäng unga killar: ”Jävla muslimer, dra åt helvete”. Jag blev så rädd att jag ville hoppa av bussen, men satt ändå kvar. Nu kanske du tror att de svarade tillbaka på ett kaxigt sätt, men så var det inte. Istället svara de lugnt ”Varför säger du så? Det är inte rättvist, vi har inte gjort något”.

Detta bevisar att synen människor har på muslimska ungdomar inte stämmer. Man ser mycket hat i medier om islam men verkligheten är inte så. Man borde inte vara så snabb med att döma eller kritisera andra.

Vuxna borde skärpa sig och ta ett mycket större ansvar för ungdomar och barn som är världens framtid. Men det är också viktigt att ungdomar verkligen jobbar med att visa en större respekt mot allas olikheter.

Medier borde sluta visa bara hat och prata mer om vad vi har gemensamt och det positiva med islam.

På det sättet kan alla förstå och respektera varandra bättre.