Krönika: Det borde vara Pride varje dag

Krönika: Det borde vara Pride varje dag

Jag har alltid tyckt att Pride är en av de viktigaste händelserna på året. Pride är den tiden på året då alla kan få känna sig inkluderade, oavsett könsidentitet, sexuell läggning, hudfärg, religion eller kön. Men borde det inte vara så här varje dag, borde inte jag som lesbisk kunna känna mig inkluderad varje dag om året? Tänk om vi levde i en värld där alla kunde vara sig själva utan att vara rädda för att bli slagna tills man inte kan andas längre, utan att vara rädda för att få självmordstankar på grund av alla hårda ord som man får genomlida varje dag?

I hela världen syns det hur HBTQ+ personer blir sämre behandlade. I Uganda kan man få upp till 14 års fängelse ifall man lever ihop med någon av samma kön eller om man är född i fel kön, och det pågår fortfarande en debatt om att utföra dödsstraff på HBTQ+-personer. En rapport från Washington Post visar att man i Yemen, Irak, Mauretanien, Nigeria, Qatar, Iran, Saudiarabien, Somalia, Sudan och förenade Arabemiraten kan få dödsstraff för att man är homosexuell. I de flesta av dessa tio länder är det större chans att man får dödsstraff ifall man är bög, men straffen är också höga för lesbiska, man kan få piskning och bli tvungen att tillbringa lång tid i fängelse.

Den 12 juni 2016, runt klockan 02.00 på natten, gick en man in på en gaybar i Orlando och sköt ihjäl 49 oskyldiga personer som bara ville dansa tillsammans med andra. 53 personer skadades också i attacken. Denna attack skedde i USA, landet som ska representera frihet. 49 personer dog bara för att de var kära i personer av samma kön som de själva.

Nu kanske du tänker ”sluta göra en sådan stor sak av det, det ligger långt härifrån” eller ”det här handlar om andra länder, i Sverige är alla accepterande”. Men du som läser detta, det stämmer inte! Visst, det är fullt lagligt att vara HBTQ+ i Sverige, men alla svenskar är långt ifrån accepterande.  Jag gick i Prideparaden i Stockholm sommaren 2015. När paraden passerade under en bro, så kunde man se cirka femtio personer stå ovanpå bron med stora banderoller där det stod saker som ”ner med Pride” eller ”inga bögar på våra gator”. Jag som 12-åring hade inte kommit ut än, men att se dessa banderoller gjorde mig riktigt ledsen och rädd. Skulle folk bete sig såhär mot mig den dagen då jag väl vågade säga som det var? Även i Malmö sker det hot mot HBTQ+-personer. I tisdags halade en man fyra Prideflaggor på halvstång på Möllevångstorget. Polisen utreder händelsen som hatbrott.

Även om Sverige kanske anses som landet fullt av varmhjärtade icke-rasister, icke-homofober och icke-sexister, så är inte det påståendet helt sant, och vi måste göra något åt det. Vi måste se till så att vi som lever i denna generation ska slippa känna rädsla för att komma ut till omvärlden!

Det är därför som Pride är så viktigt och det är därför som vi borde fira Pride varje dag.

Även publicerad på Sydsvenskan.