Internet samlar fans från hela världen

Internet samlar fans från hela världen

Ungdomar från världens alla hörn hittar gemenskap i fandoms på internet. Tusentals personer samlas och diskuterar delade intressen om allt ifrån Harry Potter-böckerna till TV-serien Game Of Thrones.

Zofia Ryggmark är ett Stranger Things fan som håller i strangerthings-memekontot @strangersfanpage på Instagram.

Fandom är som en bokcirkel fast med allt möjligt, till exempel med TV-serier eller kända sångare. En fandom är en gemenskap med folk som har samma intressen över hela världen. Genom sociala medier så kan man enkelt hitta andra fans.

-En fandom är som en familj, alla kan prata med varandra, alla förstår varandra och alla bryr sig om varandra. Om man är i en fandom så delar men en fin kontakt med folk över hela världen, säger Zofia Ryggmark, 13, som är ett Stranger Things-fan i Malmö.

Stranger Things är en populär TV-serie som kom ut under 2016. Serien är en science fiction-thriller och har skapat en stor fandom. Zofia Ryggmark tycker att det ibland kan vara lite mycket drama i Stranger Things-fandomen.

-Fast jag älskar den ändå, jag skulle aldrig lämna den, säger hon.

Zofia älskar 80-talet och hon tror att det kan vara en av anledningarna till att hon är med i Stranger Things fandomen, eftersom att serien utspelar sig på 80-talet. Hon är inte riktigt med i någon annan fandom än Stranger Things.

-Jag gillar Shameless och The Walking Dead, fast jag är inte riktigt med i deras fandom. Jag lägger all tid på Stranger Things, säger hon.

Zofia har ett fanaccount på instagram och det är där hon träffar andra som också är med i Stranger Things-fandomen.

-Jag postar mest memes på mitt fanaccount, jag älskar att få folk att skratta och de flesta gillar memes, säger hon.

En meme är som ett skämt, med en bild och en text. Memes är väldigt populära inom fandoms och Zofia gör så kallade Stranger Things-memes där man ofta skämtar om handlingen i Stranger Things eller om skådespelarna. Även om man kan träffa många från olika länder så är det ibland svårt att vara ett Stranger Things-fan i Malmö, eller att vara i en fandom över huvud taget.

-Det är inte så kul att vara ett fan i Malmö, jag vill träffa alla skådespelarna i Stranger Things och de skulle aldrig komma hit. Jag kan liksom inte bara dra till USA och det suger att ens internetvänner kan träffa våra gemensamma idoler men inte jag, säger hon.

På andra sidan jordklotet, i Belo Horizonte i Brasilien, bor 13-åriga Sofia Cunha Tavares Tejedor.

-Det är okej att vara ett fan i Belo Horizonte. Fast det enda stället i Brasilien där det finns Comic Cons, fandommässor, är Sao Paulo, vilket betyder att jag inte kan åka dit. Men jag skulle älska att åka dit, jag skulle helt klart cosplaya som Sapphire! Säger hon.

Sofia är med i flera fandoms, framför allt i Warrior Cats och Steven Universe. Sapphire är en karaktär i Steven Universe som är en cartoon-serie från 2013 med fem säsonger. Eftersom att Sofia är med i olika fandoms träffar hon också andra fans på olika webbsidor.

-Jag träffar Warrior Cats-fans på Warriors Amino. Steven Universe-fans finns över hela internet så det är enkelt att hitta dem och så går det några på min skola också, säger hon.

Amino är en webbsida som liknar Tumblr, skillnaden är att på Amino finns det olika kategorier för olika fandoms. Warriors Amino är kategorin för Warrior Cats-fans. Warrior Cats är en bokserie indelad i fyra samlingar med sex böcker i varje samling, den första samlingen kom ut 2003.

Sofia Cunha Tavares Tejedor håller på mycket med fanart, det här är en fanart av henne som föreställer slaget vid Sunning Rocks som utspelar sig i en av hennes favoritböcker Warrior Cats.

Även i ännu större länder kan det vara svårt. På instagramkontot @theweirdoatmaplestreet har följare från Amerika skrivit att det också kan vara jobbigt att vara ett fan i USA, eftersom att USA är så stort och man kanske inte kan ta sig till de Comic Cons som deras idoler åker till.

Zofia Ryggmark i Lindeborg, tycker att efter att hon gick med i fandomen så har hon förändrats både positivt och negativt.

-Jag har fått många nya vänner, men jag har också skippat lite läxor för att göra memes, säger hon.