Unga spelare ser fram emot Dreamhack

Nicklas Sjöstrand är 15 år och han ska besöka DreamHack på Malmö Arena i september.

Unga spelare ser fram emot Dreamhack

Dreamhack är en E-sportsorganisation som håller i turneringar runt om i världen. Nu i september ska de ha en tävling på Malmö Arena.

Dreamhack är kända för sina CsGo-turneringar men de har också hand om turneringar för andra spel som till exempel LOL, Overwatch och Rocket League. Vi på Ung i Malmö har intervjuat två E-sport spelare, Nicklas Sjösrand och Linus Andersson.

Nicklas Sjöstrand är 15 år gammal och bor på Oxie centrum. Han ska besöka Dreamhack för tredje gången.

– Jag tycker att det är kul att åka dit med kompisar och kolla på CsGo-matcherna men också att spela spel, säger Nicklas Sjöstrand.

Linus Andersson är också 15 år gammal och bor på Gotland. Han ska besöka Dreamhack för sjätte gången.

– Jag tycker att det är kul att åka dit med min bror. Jag har vart på Dreamhack med honom varje gång. Detta året ska hans bästa vän följa med, säger Linus Andersson.

Matcherna går ut på att proffs är uppe på en scen och spelar medan publiken tittar på de stora skärmarna och lyssnar på kommentatorerna. Det är nästan som en fotbollsmatch. Förra året så hade Dreamhack Malmo över tiotusen besökare.

– Jag tycker att de första och sista dagarna är bäst eftersom första dagen så är det flest matcher och sista dagen så är det ju final så de är de mest intensiva matcherna, säger Nicklas Sjöstrand och Linus Andersson håller med.

Men det finns väldigt få tjejer som kommer till Dreamhack, endast 15 procent av alla besökare är tjejer. Annelie Persson är generalsekreterare på riksförbundet Goodgames. Hon förklarar varför hon tror att det är så få tjejer och kvinnor som kommer till Dreamhack.

– Det är så få tjejer som tar sig till Dreamhack för att det har oftast inte ett spelintresse utan det socialiserar sig mer än vad killar gör. Tyvärr har tjejer oftast mindre tillgång till datorer och får färre chanser att utveckla sitt spelsinne, säger hon.

Annelie Persson tycker dock att det är viktigt att Dreamhack försöker locka tjejer att komma till eventet.

– Innan så hade Dreamhack en kampanj där de gav bort gratisbiljetter till tjejer. De som då fick komma dit har kommit dit igen och dessutom rekommenderat det till sina tjejkompisar, säger hon.

Annelie Persson kommer också med förslag om lösningar på hur ännu fler tjejer kan bli intresserade av spel och lockas till att gå på Dreamhack.

– Om det arrangeras gruppbesök för tjejer så skulle säkert fler vilja komma. Då behöver man inte vara så nervös eftersom man delar samma intresse. Och tjejer har lätt för att umgås med varandra, säger hon.

Ung i Malmö har sökt arrangörerna för Dreamhack utan resultat.