Så jobbar polisen för ungas trygghet

Liridon Haruni möter kommunpolisen Glen Sjögren.

Så jobbar polisen för ungas trygghet

Ung i Malmös Liridon Haruni besökte polisstationen i Rosengård för att intervjua Glen Sjögren, kommunpolis i Rosengård och Husie, om polisens arbete bland unga i Malmö.

Hur arbetar ni för att öka tryggheten för ungdomar?

– Områdespolisen i hela Malmö är uppdelad i fem områden. Deras jobb är att fånga upp ungdomar ute på stan att hitta dem som missbrukar narkotika. Vi hjälper dem genom att överlämna dem till socialtjänsten.

Hur fångar ni upp dem?

– Vi är ute och går på stan och vet var ungdomar är. Vi snackar med folk och frågar hur dem mår.

Vad har ni att säga till dem som tycker att poliserna är dryga och utövar mycket makt?

– De kan ha rätt. Alla poliser är inte bra på att snacka med ungdomar.  Vi är människor som alla andra och  det finns poliser som är bra på att snacka med ungdomar och det finns poliser som är bra på att snacka med andra människor. Vi försöker att hitta de  poliser som är bra på att jobba i olika områden.

Hur väljer ni ut de poliser som ska snacka med ungdomar?

– Det märker man när man är ute på fältet. Till exempel genom vem som får mest kontakt med ungdomar. Vi har civilpoliser och vi har uniformerade poliser. Oftast är det civilpoliserna som går fram till ungdomar för att snacka med dem innan det hänt något medan de uniformerade poliserna kommer för att reda ut något.  Det innebär att de som inte är där för att snacka och kan ofta uppfattas som dryga.

Hur kommer det sig att civila poliser är snällare?

– När de kommer så har dem mer tid att snacka. Men om det har hänt något och vi får samtal så kan det hända att jag kommer fram till dig och ställer dig mot väggen och verka vara dryg. Det hade gått lättare om jag istället sa: ”Hej, vi fick ett samtal om att det hade hänt ett brott och dem beskrev dig. Jag måste checka dig” Det blir enklare då.

Varför är det så svårt för er att hitta förövaren?

– Det beror på vilket typ av brott det är. Om vi tar de grova brotten som sker i Malmö just nu så är folk rädda för att säga något till polisen. Vi är inte där och ser vad som händer så vi behöver vittnen.

Varför är de rädda att snacka?

– De är rädda för om du berättar för mig vem som gjorde vad, vart han bor och om han hade vapen så blir du kallad till tingsrätten. När du är där måste du säga exakt vad du sa till polisen framför han som är misstänkt. Det är därför folk är rädda. De kanske är rädda för att bli utsatta för repressalier efteråt eller att något ska hända en familjemedlem.

Ser du någon allternativ lösning till att få flera att vittna?

–  Ja, att vittna anonymt. Man måste ta busarnas pengar för att förhindra deras fortsatta brottsliga verksamhet. Vi är på väg dit men det är en lång väg. Allt styrs av pengar och om man tar deras pengar så blir det svårt för dem att sälja saker eller köpa saker. Om du inte har ett jobb, hur kan du då ha en Rolexklocka eller guldkedjor och fina bilar. Om du inte kan förklara för kronofogden hur du tjänar pengarna så tar dem dina Rolexklockor och guldkedjor.

Varför tror ni att polisen inte är omtyckta?

– Vi är omtyckta men det är ett fåtal ungdomar som inte gillar oss.

Hur kommer det sig?

– Det sprids falska rykten om oss poliser. Till exempel har jag hört från när jag jobbade som patrullerande polis att det sagts att vi tar folk in i piketbussen och slår de med telefonkataloger eller kör de ut till Bokskogen. Det är rena lögner som sprids snabbt, inte minst med sociala medier. Det är ett fåtal som inte gillar oss och som sprider ut falska nyheter som många får reda på. Det går väl cirka 15 000 till 20 000 barn i skolan i Malmö. Av dem är det kanske 50 till 100 som begår brott. Det får alla andra lida för, speciellt killar med invandrarbakgrund. Gamla tanter tror att varenda kille med invandrarbakgrund är en buse och drar alla över en kam. Men det stämmer ju inte, det är bara ett litet gäng som ställer till det för alla andra.

Intervjun gjordes på polishuset i Rosengård.

Många ungdomar känner sig misstänkta, hur kan polisen jobba för att ungdomar istället ska känna sig trygga när de ser er?

– De ska inte känna sig jagade av polisen,  istället tvärtom.

Men alltså det är många som blir rädda när dem ser er.

– De ska inte känna sig rädda, de ska känna sig trygga. Vissa gånger när man ser ett gäng så går man fram till dem för att hälsa så börjar dem gapa ”Vi har inte gjort något” och såna grejer. Då säger jag ”Ta det lugnt, jag har inte sagt något, vi försöker bara vara trevliga”. Det är samma sak med vuxna som kör bil och ser en polis i trafiken. Då sänker de hastigheten. Egentligen är det samma sak med ungdomar som först tänker ”Har jag gjort något?”, men sedan när de får reda på att de inte har gjort någonting så är de som vanligt igen.

Hur kan ni göra för att få ut ungdomar från misär?

– Det viktigaste för ungdomar för att inte begå brott är att de lyckas i skolan.  När vi snackar med politiker så tjatar vi på dem att de måste satsa mer på skolan. Alla ungdomar jag träffar som har begått många brott har också misslyckats i skolan. Man måste få in dem på arbetsmarknaden så att de får ett jobb så att de kan tjäna pengar. De ska känna hur det är att vara i den riktiga världen istället för att sälja narkotika och begå brott. Att klara skolan och fixa jobb är inte polisen som fixar, utan det är socialtjänsten och skolan. Därför jobbar vi med dem.

Varför är det viktigt att ha en polisstation i Rosengård?

– Det är ett signalvärde i att vi visar att vi är här och att vi vill vara er polis. Om vi hade haft stationen någon annanstans så hade poliserna kört hit varje dag för att kolla läget. Nu tillhör vi istället området. Huvudsaken är att vi jobbar i detta område och att vi visar oss tillgängliga och får folk att förstå att de kan snacka med oss nu när vi är här.

Ska ni öppna en polisskola i Rosengård?

– Det är inte beslutat än, men jag vet att man tittar på platser som man kan placera en skola. Det som är bra med en skola här är att det hade varit fler ungdomar i Skåne som hade sökt in till skolan och stanna där. Nu ligger det en i Växjö och en i Umeå och det är inte så roligt att åka i väg och bo där i ett år.

Hur många poäng behöver man för att komma in i skolan?

– Jag vet faktiskt inte. Jag tror att om man har normalt betyg i svenska, samhälle och matte så har man stora chanser att komma in.

Jag har hört att man inte behöver så mycket poäng?

 Nej det behöver man inte. Det viktigaste är att man klarar av psykologtestet och att man kan skriva och läsa bra. Och man ska inte syssla med brott.

Jag har också hört att om man har ADHD så kan man inte komma in på polisprogrammet?

– Jo, vad jag vet så går det bra. Jag har kollegor som har det. Det kan ibland vara en fördel för då är man mer aktiv. Det krävs alla sorters poliser för att vi ska vara bra. De som är lugna kanske är bra men om alla är lugna och stilla så händer det kanske ingenting. Ibland behöver man de som brinner och går rakt på sak för att något ska fungera. Man får bara hoppas att rätt polis kommer till rätt ställe

Vill du lägga till något?

–  När det gäller ungdomar är det svårt att lösa saker på kort sikt eftersom det har hänt flera saker under längre tid. Vi kan se att de som finns i de här små gängen som håller på inte längre är unga killar. Flera är över 20 år gamla och det kommer inga yngre. Det är bra, för vi har försökt stoppa så att inte fler kommer in. Kan vi stoppa nya medlemmar i gängen kan vi plocka bort de mest kriminella efterhand. På så sätt hoppas vi att vi kan få lugn och ro.