Krönika: Min kamp för att lära mig svenska

Aref Chopani

Krönika: Min kamp för att lära mig svenska

När jag kom till Sverige 2015 var det mesta en kamp. Jag kände inte någon och jag visste inte hur någonting fungerade i Sverige.  Efter två veckor flyttade jag till en afghansk familj och strax därefter började jag skolan på Mosaikskolan. Första dagen gick jag in i ett klassrum där jag inte kände någon. Jag satt i klassrummet och förstod inte vad läraren sa. Jag hade inga kompisar där.

Några dagar senare frågade min lärare mig någonting som jag inte förstod. Jag blev ledsen och grät och hon försökte trösta mig. Jag förstod att jag måste kämpa hårt för att lära mig språket och förstå.

De första två veckorna var tuffa. Jag var ofta ledsen och förstod inte vad jag skulle göra när jag fick läxor och det var svårt att hänga med under lektionerna.

Efter en lektion frågade jag en av mina lärare hur jag skulle kunna lära mig svenska snabbt. Hon var jättesnäll och förklarade att jag skulle försöka att prata så mycket svenska som möjligt, läsa böcker och titta på tv. Hon sa också att jag var tvungen att kämpa hårt om jag ville lära mig snabbt.

Efter den dagen kämpade jag hårt varje dag. Jag lärde mig nya ord och jag pratade mycket med lärarna och andra elever under luncherna och rasterna. Då fick jag också nya kompisar. Jag slutade att skämmas för om min svenska var rätt eller fel. Istället pratade jag hela tiden med andra människor och förstod att det finns många snälla människor här i Sverige. Mina lärare hjälpte mig mycket efter skolan när jag studerade tre eller fyra timmar extra varje dag. Jag tittade på tv och läste böcker på svenska.

Efter ett år flyttade jag från den afghanska familjen till en arabisk familj i Oxie. De har sedan dess hjälpt mig jättemycket. Efter elva månader bytte jag också till skolan i Oxie, Oxievångsskolan. Där kämpade jag också jättehårt. Jag tänker på det svenska språket hela tiden och är motiverad att lära mig mer.

För mig är fyra saker extra viktigt för att lära mig svenska: skolan, medier, träning och böcker.

Genom att träna thaiboxning har jag lärt mig nya ord genom att prata med mina träningskompisar och få instruktioner från ledarna. Jag har också fått många nya kompisar på träningarna.

Här i Sverige finns allt man vill ha. Men man måste kämpa hårt för att lyckas få det.

Under mitt liv har jag träffat jättesnälla människor som hjälpt mig.