Krönika: Fotboll är mer än bara en sport

Krönika: Fotboll är mer än bara en sport

Fotboll, sporten som många gillar i de flesta länder och kontinenter. Fotboll är en sport som många barn spelar runt om i världen och kan även kanske bli fotbollsproffs en dag.  Exempel på proffs är Lionel Messi och Cristiano Ronaldo.

Anledningarna till varför jag älskar fotboll är många. Jag gillar fotboll och Jag har älskat fotboll sedan ung ålder och gillar fortfarande sporten. Min dröm är att en dag spela för min drömklubb FC Barcelona. Jag har också många släktingar som gillar att spela fotboll och vill komma långt med sin karriär. En anledning till varför fotboll är så kul är att det kan framkomma relationer med folk du känner eller folk du precis har träffat. För när du till exempel spelar match då är det viktigt att kommunicera med varandra. Och glöm inte att fotboll är en bra träning, du gör många övningar och springer mycket.

Ett annat exempel på varför fotboll är så bra är Pelé.

Under 1960-talet så blev det krig i Nigeria. Men när fotbollspelaren Pelé och hans lag av brasilianska jättar besökte landet för att spela en match, gick sidorna som krigade omedelbart överens om en vapenvila så att de kunde se legenden spela. Militären öppnade till och med starkt bevakade kontrollpunkter så att människor kunde komma till det stora spelet.

Avslutningsvis vill jag berätta om Didier Drogba som stoppade ett inbördeskrig på grund av fotbollen.

Oktober 2005 stoppade fotbollsspelaren Didier Drogba ett inbördeskrig i hans hemland Elfenbenskusten. Det var krig mellan kristna ivorianer och muslimska ivorianer och ivorianer och invandrare. Det var så alvarligt att hundratals soldater och tusentals civila dog. Även Frankrikes militär blev inblandad. De hotade att de skulle förstöra allt som de hade byggt upp, sen de blev självständiga från Frankrike under 60-talet. 2005 var det en match som Elfenbenskusten skulle spela. Då gick Drogba på knäna och bad att kriget skulle sluta. Då gick hans önskan i uppfyllelse. Rebellerna och regeringen beslöt sig för att prata. Ett år senare sa presidenten Laurent Gbagbo att kriget var över.

Fotboll är alltså bara inte en sport. Det finns massa kärlek och det finns familjer som har spelat sporten tillsammans i genarationer. Så du och dina vänner borde testa sporten och kanske blir du ett fotbollsproffs.